Tárlat

2024.04.20. 09:25

Csipkekiállítás nyílt Nagykőrösön – galériával

A csipke csodája címmel nyílt kiállítás pénteken délután az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjteményben Nagykőrösön. A tárlat Orbán Istvánné helyi népi iparművész alkotásait mutatja be.

Lizik-Varga Katalin

A kiállításon különböző csipkekészítési módokkal készült alkotásokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A vert és horgolt csipkéken kívül pedig még egy-egy tájegységre jellemző hímzést is meg lehet csodálni.

kiállítás, tárlat, csipke
A tárlat Orbán Istvánné helyi népi iparművész alkotásait mutatja be
Fotó: Lizik-Varga Katalin

A kiállítás megnyitóján elsőként a Kis István Népdalkör kedveskedett néhány énekkel a közönségnek és az alkotónak, így népzenei anyanyelvünkből is kaphattak egy kis ízelítőt a megjelentek.

A tárlaton Szabó Károlyné, a Nagykőrösi Szövő Kaláka vezetője beszélgetett Orbán Istvánnéval, a csipkecsodák készítőjével. Szabó Károlyné bevezetőjében hangsúlyozta, hogy annak idején szinte kivétel nélkül minden lány tudott hímezni és horgolni, sőt alkotásaikat nem csupán azért készítették el, mert díszíteni akartak velük, hanem minden nap használták is azokat.

Orbán Istvánné, az alkotó elmesélte, hogy gyermekkorában szinte az anyatejjel szívta magába a kézimunkázás iránti szeretetet. Édesapja csizmadia mester, édesanyja női szabó és géphímző volt. Bár édesanyját korán elveszítette, mint mondta, a kézimunkázás iránti szeretetet az anyatejjel együtt kapta meg anyukájától.

– Ha egy darab fonalat találtam, akkor azt biztos, hogy én összeszedtem – magyarázta. Kifejtette, hogy a szomszéd nénitől látta először azt, hogyan kell kötni, azonban kötőtűje nem volt, így annak hiányában egy gyufaszálat hegyezett ki és azzal próbált kötni.

Az iskolában is tanultak kézimunkázni – erről is vannak szép emlékei, de azt biztosan nem felejti sohasem, hogy az általános iskolai tanulmányait követően az első fizetéséből horgolótűt, fonalat és egy horgoló könyvet vásárolt.

Innen indult, s most kiállítást tartanak a munkáiból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!