Költészet

2024.03.29. 11:00

Több mint hatvan diák szavalt verset a bajai szavalóversenyen – galériával

61 versenyző érkezett Bajára, az idei Weöres Sándor Területi Szavalóversenyre.

Rab Rita

Csaknem húsz éves múltra tekint vissza a kezdetekben megyei szintű, jelenleg a bajai térség iskoláinak részvételével minden évben megrendezendő Weöres Sándor Területi Szavalóverseny Baján. A hagyományosan az Újvárosi Általános Iskola által szervezett irodalmi vetélkedőn modern hazai költők alkotásaiból választhattak költeményt az általános iskolás diákok.  A rangos versengésre  12 település 21 intézményéből mintegy 61 versenyző érkezett. Négy korcsoportban, négy különböző helyszínen, az iskola ízlésesen berendezett tantermeiben zajlott a verseny.

versmondó, verseny, Baja
A felvételen a résztvevők egy csoportja
Fotó: Rab Rita

A verseny ezúttal is egy színvonalas műsorral kezdődött. Majd Ábrahámné Tóth Edit, az Újvárosi Általános Iskola igazgatója beszélt a versolvasás, verstanulás szeretetéről. Külön örömét fejezte ki a verselőknek köszöntőjében, amiért a digitális kor vívmányainak kitett gyermekek a versolvasást, verstanulást választották, sőt, közönség előtt el is mondják azt,  majd Latinovits Zoltánt idézte a vers mibenlétéről. „A vers olyan emberi beszéd, ami a dallal, az ősi dallal rokon. Rokon avval a kimondhatatlannal, ami már-már titkos, sámáni mesterség. 

Dr. Bajai Barbara, a Bajai Tankerületi Központ szakmai vezetője is köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte:napjainkban egyre nagyobb értéknek számít, ha a gyerekek idejüket áldozzák arra, hogy versekkel foglalkozzanak, és kiálljanak azokkal a nyilvánosság elé. 

A köszöntők után Danó Dzsamila 5. a osztályos tanuló népdalcsokrot adott elő. Felkészítette Bozárné Gyumics Julianna tanárnő, a versmondó verseny főszervezője. Idén a szervezők nem határoztak meg kötelezően választandó témát. A diákok a nagy klasszikusok mellett, mint Petőfi Sándor, Ady Endre, Dsida Jenő, Juhász Gyula, de modern költők verseivel is érkeztek, mint Kovács Barbara, Romhányi József, Lackfi János vagy éppen  Aranyosi Ervin. 

A szakmai zsűri hosszas tanácskozás után hozta meg döntéseit. A szempontok között a versválasztás, a versenyző kiállása, pontos szövegtudás, életkori sajátosságok álltak. A zsűri döntése alapján az 1-2. osztályosok kategóriájában Oroszi Evelin, a Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola diákja bizonyult a legjobbnak. A 3-4. osztályosok között Rapcsák Fruzsina végzett az élen (Sugovica Sportiskolai Általános Iskola). Az 5-6. osztályosok korcsoportjában Hegyi Zselyke Csenge (Bajai Eötvös József Általános Iskola) tudta megismételni tavalyi győzelmét, míg a legnagyobbaknál Lajdi Horka Bendegúz, a Bajai III. Béla Gimnázium diákja végzett az első helyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!