Galériával

2022.04.13. 17:25

A tárlattal együtt galéria is nyílt Nagykőrösön

Németh József Pál helyi festőművész, alapító Ablak a belső fényekre című tárlatával nyílt meg kedden a nagykőrösi Naphíd Galéria a Szabadság téren.

Horváth Péter

Kedden nyílt meg a Naphíd Galéria. Fotó: Bús Csaba

Fotó: Bús Csaba

A megnyitón elsőként Németh József Pál köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a galéria családja összefogásával valósulhatott meg, amit szeretne megosztani képzőművész barátaival és a betérő művészetbarátokkal. A galéria alapításával célja, hogy Nagykőrös és a régió lakói belépve közvetlenül találkozhassanak a mai kortárs képzőművészet színes értékeivel. – Nagyon bízom benne, hogy ennek a pici teremnek, a benne otthonra találó kiállításokkal a város határán túlmutató kisugárzása lesz – mondta Németh József Pál.


A tárlatot Kriskó János televíziós riporter, tanár, a festő barátja nyitotta meg. Mint fogalmazott, egy nyughatatlan lélek képei láthatók a galéria falain, aki hiába lépte túl a hetvenedik életévét, még mindig újít, kísérletezik és olyan módon nyúl az anyaghoz és technikához, ahogy addig nem tette. 

 

– Úgy építkezett a körülöttünk lévő világból, hogy közben nem volt tájfestő. Mindig képes volt elvonatkoztatni a látottaktól és átírni azokat, ami nagyon komoly festői tartalmakat hordoznak – mondta Kriskó János. Hozzátette, hogy az elmúlt években egyszerűsödés látható Németh József Pál képein, némi elmozdulás az absztrakt irányába. Ugyanakkor tudatos színhasználat, kompozíció és feszes szerkezet jellemzi. A kiállítás anyaga vegyes, a művész korábbi és friss képei is szerepelnek benne.

 

 


Kriskó János megjegyezte: Németh József Pál személye garancia arra, hogy a későbbiekben is kiváló művészek alkotásai tekinthetők majd meg a soron következő kiállításokon. Méltatta a festőművész kezdeményezését, hogy közösségét művészettel és a művészetnek helyet adva szolgálja.


A galéria alapítója több kiállítást tervez megvalósítani a jövőben, többek között az ismert tiszakécskei alkotó, Gyalai Béla és a Munkácsy-díjas Szotyory László munkáit is elhozná Nagykőrösre.


A tárlat május 12-ig látogatható a Naphíd Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!