galériával

2020.11.10. 14:00

Csomor Csilla rendhagyó irodalomórát tartott Kecskeméten

Kecskeméten, a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban hétfőn Csomor Csilla színművésznő rendhagyó irodalomórát tartott.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A romantikus reformkor – Déryné életútján című előadásában a magyar nyelvű színjátszás kiemelkedő alakjának, Déryné Széppataki Rózának izgalmas, kalandos életén keresztül mutatta be a magyar színjátszás meghonosodását az 1800-as évek első felében.

A moziteremben megtartott előadáson – az egészségügyi szabályokat betartva – közönség egy része, az idősebbek a földszinten foglaltak helyett, míg a Katona József Gimnázium diákjai a karzaton.

Csomor Csilla elmondta, közel érzi magához Dérynét, hasonlóan hozzá ő is Jászberényben született.

– Úgy nőttem fel, hogy más sem hallottam, mint Déryné így, Déryné úgy. Már gyermekként elhatároztam, hogy foglalkozom az életművével. Elolvastam a két kötetes emlékiratait, és azonnal beleszerettem az anyagba. Egészen 2008-ig kellett várni arra, hogy megszülessen az Édes Rózám című monodrámám, két felvonásos, egyszemélyes színházi estem. Ennek folytatása a Kecskeméten most bemutatott rendhagyó irodalom órám, mely nemcsak Déryné életét tárta a közönség elé, de kitekintést nyújtott a Reformkorra és a vándorszínészetre, a magyar nyelvű színjátszás elindítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!