Rendezvény

2024.05.07. 17:30

Rétes fesztivál: Kiskőrös újra finom ízekkel készül

A túrós, almás, meggyes káposztás rétesekből kóstolhatnak az érdeklődők Kiskőrösön. A rétes fesztivál a vasárnap fő programja lesz.

Barta Zsolt

Túrós rétes, almás rétes, mákos rétes, káposztás rétes, meggyes rétes is várja azokat az érdeklődőket akik ellátogatnak Kiskőrös főterére vasárnap délelőtt. A rétes fesztivál ekkor kezdődik a város főterén, ahol a Városalapítók Napja programsorozat keretében rendezik meg a sütemény készítő ünnepet. Györk Ernőné Ildikó a helyi szlovák szervezet vezetője hírportálunknak elmondta, hogy Kiskőrös központjában húsz csapat készíti az ínyencséget, míg négy csoport pedig a vendégekre főz és süti a rétest a Pátria helyiségeiben.

rétes, fesztivál, városalapítók napja
A rétes fesztiválon készül az almás ízesítésű sütemény is a kiskőrösi szlovák asszonyok asztalán
Fotó: Barta Zsolt

A rétes fesztiválon sütő csoportok ingyen igényelhettek nyersanyagot

Mintegy 130 kilogramm húsból készül ebéd közel 300 meghívottnak, illetve ott 600 darab rétes várja majd az ebédelőket. Györk Ernőné lapunknak elmondta, hogy akár 120 ember is dolgozik egy időben majd az asztalok körül. Aki a főtérre kimegy, hogy megtekintse a rendezvényt, az kóstolhat a különböző csapatoknál. A csoportok ugyanis ingyenesen igényelhettek nyersanyagokat, aki nem akart gyúrni, az pedig több kilónyi tésztát kap vasárnap délelőtt. 

Hogy hány rétes készül el? Több ezer darab, mondta a Györk Ernőné. Hogy milyen ízesítésűek? Ahogy fogalmazott a kiskőrösi szlovákok, a túrós, almás, mákos és a káposztás rétes kedvelői. Ezek közé tartozik a férje is, aki a káposztás és túrós ízesítésű sütemény kedvelője. A szlovákok hazai szlovák településekről hívtak vendégeket, akik fellépnek majd a színpadon, köztük a Dabas -Sári Asszonykórus, a Dunaegyházi Népdalkör. Bemutatkoznak a Kiskőrös Népdalkör és Citerazenekar, a Kiskőrös Néptáncegyüttes de lesznek vendégek Szlovákiából is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában