Képviselő-testület

2024.05.02. 20:33

Meghiúsult a 2023. évi költségvetés zárszámadásának elfogadása Kalocsán

A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén tűzték napirendre a város 2023. évi költségvetése zárszámadásának elfogadását, de az a kellő számú támogató szavazat hiányában meghiúsult. Nincs más kiút, minthogy az ellenzéki szavazatok miatt elbukott határozati javaslat, és maga a zárszámadás újra a képviselők elé kerül. A polgármester ez ügyben május 9-re hívta össze a képviselőket, hogy akkor már egyetlen napirendről, a zárszámadásról tárgyaljanak és szavazzanak.

Zsiga Ferenc

A meghiúsult döntésnek különös jogi jelentősége van, ugyanis törvény rendelkezik arról: amennyiben a képviselő-testület május utolsó napjáig nem fogadja el az előző évi költségvetés zárszámadását, megszűnnek azok az idei évi állami finanszírozások és támogatások, amelyeket az önkormányzat az Államkincstáron keresztül kap.

kalocsai képviselő-testületi ülés
Kalocsa 2023. évi költségvetése zárszámadásáról május 9-én tárgyalnak a képviselők
Fotó: Zsiga Ferenc

A polgármester a napirend tárgyalásakor hangsúlyozta: „A zárszámadást az államháztartásról szóló törvény szabályozza. A jogszabály értelmében a 2023. évi költségvetési rendelet végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet a költségvetés végrehajtásáról, a vagyonállomány alakulásának bemutatásáról, illetve ezek értékeléséről szól. A zárszámadást a pénzügyi osztály vezetője készítette, a polgármester jogszabályi kötelezés alapján terjeszti a képviselő-testület elé.”

Miután a zárszámadással, annak elfogadásával kapcsolatban sem kérdés, sem vélemény nem hangzott el, a teremben ülő laikusok azt hihették, hogy ezek szerint minden rendben van, a határozattervezetet majd mindenki elfogadja. A szavazásnál aztán kiderült, hogy a jelenlévő képviselők közül a zárszámadást csak a polgármester és az őt támogatók fogadták el. Dr. Körmendy Szabolcs és dr. Vincze András előre bejelentetten távol voltak, viszont az ellenzékiek közül dr. Bagó Zoltán nemmel szavazott, Balogi József, Szabó Balázs és Király Róbert tartózkodtak. 

Így a szavazás végén a polgármester azt a megállapítást tette: miután ilyen esetben minősített többséget ír elő a törvény, a jelen állás szerint a 2023. év zárszámadás nincs elfogadva. A polgármester emlékeztetett, hogy a zárszámadást a képviselő-testületnek május 31-ig kell elfogadnia.

– Nagyon-nagyon sajnálom, hogy az ellenzéki képviselők támogatására nem számíthattunk. Amennyiben a zárszámadást május 31-ig nem fogadja el a képviselő-testület, megszűnnek azok az idei évi állami finanszírozások és támogatások, amelyeket az önkormányzat az Államkincstáron keresztül kap. Nem tud működni Kalocsa gazdálkodása. Nem tudjuk az intézményeinket fenntartani, nem tudunk fizetést adni, nem tudjuk a feladatainkat ellátni. Azok a képviselők, akik ezt nem támogatták, és nem is mondták el, hogy miért, nyilvánvalóan politikai döntést hoztak. Minden következményével együtt ők lesznek a felelősek, ha a zárszámadást a testület május 31-ig nem tudja elfogadni”– szögezte le Filvig Géza, hozzátéve: „annyit elmondok, nem csodálkozom rajta, nem ez az első politikai szavazás testületi ülésen.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában