Tárlat

2024.05.06. 16:57

A kecskeméti koraszülöttrészleg mindennapjait örökítette meg fotóin az édesanya – galériával

Egyedülálló kiállítás nyílt a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház aulájában 80 nap alatt a PIC körül címmel hétfő délután.

Horváth Péter

A tárlat egy édesanya, a kunfehértói Frendl-Czakó Zsuzsanna mintegy 75 fotográfiájából született, aki január elején került be a kecskeméti kórházba Kiskunhalasról, két kisfiúval a szíve alatt, akiknek rossz áramlási értékei miatt császármetszést végeztek az anyukán. Így 26 hetesen megszületett a 650 grammos Bence és a 750 grammos Balázs. Bencét két nap múlva elveszítették, Balázs pedig a címben szereplő 80 napot töltötte a csecsemő- és koraszülöttrészlegen (PIC). Ezt az időszakot dokumentálta az édesanya fotóin, melyek megrázó és felemelő módon mutatják be a koraszülöttrészleg mindennapjait, munkatársainak emberfeletti munkáját, és az anyukák és gyermekeik küzdelmét. A megnyitón dr. Gondos Miklós főigazgató méltatta a koraszülöttosztály dolgozóinak munkáját, kiemelve, hogy az elmúlt időszakban mintegy 15 ezer babát mentettek meg, és ez a szám napról napra nő. 

kiállítás, koraszülött részlet, kórház
A kecskeméti koraszülöttrészleg mindennapjait örökítette meg fotóin az édesanya
Fotó: Horváth Péter

Dr. Kelemen Edit, a részleg vezető főorvosa elmondta, hogy munkatársaik a kezdet kezdetén szinte pótanyaként működnek, a csapat a gyógyítás mellett próbál segítséget nyújtani a családdá válás rögös útján. A kiállítással a gyermekek nevében tiszteletüket fejezik ki minden édesanyának. Arról is beszélt, hogy a fotók egy koraszüléssel érintett édesanya érzelmein és lencséjén keresztül mutatják be az anyaságot és a születést, és a koraszüléssel járó számtalan érzelmet. 

A főorvos kiemelte, hogy nemcsak Balázs, illetve a többi gyermek és anyuka napjait mutatják be a kiállításon, de külön helyet szenteltek Bence emlékének is.

Az édesanya megosztotta történetét a nagy számú jelenlévő szülővel, és a kórház munkatársaival.

– Ez az évkezdés egyszerre volt a legszörnyűbb és a legcsodálatosabb, mert nincs szörnyűbb egy gyermek elvesztésénél, nincs égetőbb fájdalom a korunkban tartani és tudni, hogy nem vagyunk képesek rajta segíteni. Nincs nehezebb, mint elengedni. De nincs csodásabb, mint egy gyermeket segíteni, biztatni és látni, hogy olyan hihetetlen csapat veszi körül, óvja, gyógyítja, fejleszti, szeretgeti, dajkálja, mint itt a PIC osztály dolgozói – fogalmazott könnyeivel küzdve Frendl-Czakó Zsuzsanna, aki az édesanyák második családjának nevezte a PIC munkatársait.

A fotográfus édesanya elárulta, hogy Kelemen Edit szavait sosem felejti, aki azt mondta: mielőtt elment, Bence minden erejét átadta Balázsnak, akit pedig 40 nap elteltével tarthatott karjában. Mint fogalmazott, ezt maga is látja, mert Bazsi hihetetlen erővel rendelkezik, hatalmas küzdeni tudás él benne, és gyönyörűen fejlődik, mára szerencsére nagyon jól van.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, hogy az anyák napja mindig az örömről és a szép emlékekről szól, míg ez a kiállítás szintén az anyák ünnepléséhez kapcsolódva a szépség mellett a küzdelmet, a nehézségeket is bemutatja, ezért különösen értékes a tárlat. A polgármester méltatta az édesanya és az őt segítő csapat küzdelmét, és kiemelte, hogy az ő példája is arra tanít, hogy mindig van remény, és ehhez a reményhez pedig segítség is érkezik a PIC részlegéről.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában