Kecskemét

2024.05.08. 11:09

A két bolyais végzős összeadta fizikatudását és nyert

Flóring Balázs és Csíkos Benjamin ezekben a napokban érettségizik a kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban. Mindketten kimagasló tehetségek, és egyiküknek sem kell fizikából érettségiznie, hiszen már korábban előrehozott vizsgát tettek. Fizikatudásukat már számos alkalommal együtt kamatoztatták, hozzátéve egyéni informatikai és matematikai képességüket. Az eredménye legutóbb a TUDOK konferencián egy első helyezés lett.

Sebestyén Hajnalka

Flóring Balázs és Csíkos Benjamin versenysikereiről már többször hírt adtunk. Legutóbb a XXIV. Tudományos Diákkörök Kárpát- medencei Konferenciáján I. díjban részesültek Ha a légellenállás is számít című projektjükkel. Konzulens tanáruk és osztályfőnökük Vincze Zoltán fizika-matematika szakos tanár, aki méltán büszke tanítványaira.

tehetség, diák, fizika
Balról Csíkos Benjamin, Flóring Balázs és Vincze Zoltán pedagógus
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A srácok kiemelkedő tehetsége már évekkel ezelőtt megmutatkozott. Csíkos Benjamin a kecskeméti Arany János Általános Iskolából érkezett a Bolyaiba, melyet továbbtanuláskor a magas szintű informatikai és matematikai oktatásáért választott. A fő szenvedélye az informatika, de a matematikát is szereti, melynek ismerete, tudása elengedhetetlen hozzá. Az évek alatt nagyon sok tanulmányi versenyen indult, matematikából, fizikából és informatikából egyaránt. Fizika csak 10. osztályig szerepelt a tantervben, de utána fizika fakultáción folytatta ezen irányú tanulmányait. 11. osztályban előrehozott érettségit írt fizikából, 97 százalékosat, míg 12. osztály év elején emelt szintű, 100 százalékos informatikai érettségit tett. 

Flóring Balázs kiskunfélegyházi Batthyány János Általános Iskolába járt a Bolyai előtt, ahol nagyon megszerette a matematikát, versenyekre is járt. Az évek alatt a fizikát is megszerette, meglátta a két tantárgyban rejlő közös kombinációt. A 11. osztályban előrehozott, 98 százalékos, míg 12. osztály év elején 94 százalékos emelt szintű érettségit tett fizikából. Rengeteget képzi magát, sok szakirodalmat olvas. 

A két srác azon korosztály, akik pont 9. évfolyamosak voltak, amikor a Covid-járvány kitört, így eleinte alig ismerték egymást. A tanulási szokások is eltértek abban az időben a normáltól. A 11-12. évfolyamon azonban már a megszokott módon tanulhattak. Az online időszakban sem hanyagolták a szakköröket, tudatosan készültek versenyekre. Mindketten sok szép versenyeredményt könyvelhettek el, többek között fizikából Balázs az OKTV döntőjébe, Benjamin pedig a rangos Nemes Tihamér Informatikaverseny döntőjébe jutott be.

A fiatalok nem csak osztálytársak, de barátok is. A versenyekre való közös felkészülések alatt barátkoztak össze. 

A legutóbbi sikerük a TUDOK konferenciára benyújtott közös projektjük volt, mely a légellenállást dolgozta fel. Az előadásuk gerincét a légellenállás köré építették fel, azzal a céllal, hogy megmutassák a markáns különbséget a valós folyamatok és az egyszerű modellek között. Eredményeik őket igazolták. Balázs a matematikai és fizikai részt, Benjamin az informatikai modellezést dolgozta ki, amely tökéletesen megadta az elvárt görbéket és kiváló bemutató eszköz akkor amikor szeretnék bemutatni a fizika ezen szegletét közönségnek. 

A két srác felkészítő tanára, Vincze Zoltán mindkettőjükre nagyon büszke. Elmondta: tudásuk már túlmutat a gimnáziumi anyagon, sok téren egyetemi szintű. Nemcsak tehetségesek, de céltudatosak is. Hozzátette: a pályafutása alatt mindig volt két olyan diák, akik egymást erősítik, húzzák a versenysikerek irányába. Balázs és Benjamin is ilyen páros. Céltudatosak, motiválják egymást, jól működnek együtt közös versenyeknél. 

A srácok már készülnek a továbbtanulásra. Balázs a Budapesti Műszaki Egyetem fizika szakán folytatná tanulmányait. Benjamin az ELTE programtervezői szakát, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki szakát jelölte meg. Szabadidejükben Balázs vízilabdázik, míg Benjamin kerékpározik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában