Mobil szűrőállomás

2024.05.10. 13:14

Egészségügyi szűrőbusz érkezett Kalocsára – galériával

A város önkormányzata kezdeményezésére csütörtökön, a Belügyminisztérium Házhoz visszük a szűrővizsgálatot programja keretében egészségügyi szűrőbusz érkezett Kalocsára. A mobil szűrőállomás hétfős személyzetét dr. Filvig Géza polgármester még a vizsgálatokat megelőzően köszöntötte és egy kis kalocsai ajándék átadása mellett jó munkát kívánt a szakembereknek.

Zsiga Ferenc

– Öröm számunkra, hogy már az érkezésünk első perceiben nagy az érdeklődés a szolgáltatásunk iránt. Mindenkit arra biztatok, hogy az egészsége megőrzése, fenntartása érdekében szánjon rá úgy 10–15 percet, hogy a szűrő- és egészségiállapot-felmérő vizsgálat után megnyugodva távozzon, vagy szükség esetén háziorvosnál vagy egészségügyi intézményben folytatódjanak a vizsgálatok – mondta el a szűrés fontosságáról Kapocsán Mihályné főnővér, akitől megtudtuk, hogy a szűréseket az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezi, a szűrőbuszt a vármegyei kórház munkatársai üzemeltetik.

szűrőbusz, vizsgálat, egészség
Kapocsán Mihályné főnővértől megtudtuk, hogy a szűréseket az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezi, a szűrőbuszt a vármegyei kórház munkatársai üzemeltetik
Fotó: Zsiga Ferenc

– Szűrőbuszunknál nemcsak szűrő-, hanem egészségi állapotfelmérő vizsgálatokkal is várjuk az érdeklődőket. Olyan speciális szűrővizsgálatokra van lehetőség, mint a kardiovaszkuláris szűrések, azaz vérnyomás-, koleszterin- és vércukorszint-meghatározás. Emellett egyéni kockázatfelmérésre is lehetőség van. Ehhez a páciens kikérdezésével kérdőívet töltünk ki, majd az úgynevezett InBody-készülékkel elvégezzük a testtömeg-, testzsír-, testizom-vizsgálatot. Az esetleges szájüregi daganatok kiszűrését fogorvos végzi, de melanomaszűrésre, azaz a bőrből kiinduló rosszindulatú elváltozások szűrésére is lehetőség van – tette hozzá Kapocsán Mihályné.

Kalocsán közel százan éltek a lehetőséggel, és nagyon sokan elégedettségüknek hangot adva vettek részt a szűrővizsgálatokon. A megvizsgált emberek mintegy 11 százalékánál találtak olyan normáltól eltérő eredményt, amely miatt további vizsgálatokra lesz szükség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában