Bösztörpuszta

2024.04.30. 16:20

Idén is népszerű volt a Túzokünnep

Múlt szombaton is sokan látogattak el a Túzokünnepre, amit 2012 óta szervez a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Habár a koronavírus-járvány, majd később a rendezvényhelyszínen zajlott építkezés miatt több évig nem tudták megtartani, ugyanakkor a tavalyi évtől újra otthon nyújt az eseménynek Bösztörpuszta.

Tapodi Kálmán

Az esemény Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és dr. Salacz László, térségi országgyűlési képviselő köszöntő szavaival indult – olvasható az eseményről a knp.hu oldalon. Mint a szervezők írták: igyekeztek minden résztvevő korosztály kedvében járni, ezért széles programkínálattal készültek: a szakmai előadások keretében képet adtak a túzok- és a rákosivipera-védelmi programokról, valamint az említett fajok életmódjáról, illetve rájuk és az élőhelyeikre leselkedő veszélyeztető tényezőkről.

túzokünnep, program, futás
Sokan látogattak el Túzokünnepre 
Fotó: Schneider Viktor / knp.hu

Tóth Gábor a tőle megszokott egyedi humorral fűszerezett élőállatos „Állatijó bemutatóval” szórakoztatta a megjelenteket. A Ciróka Bábszínház Az aranyszőrű bárány című előadásával kedveskedett a gyerekeknek. A résztvevők szakvezetéses pusztai sétákon ismerkedhettek a Felső-Kiskunság természeti értékeivel, a délután pedig túzokleső túrákra is elkalauzolták a kirándulni vágyókat. Mindemellett vendégek részt vehettek madárgyűrűzési bemutatón, kézműves foglalkozásokon, lovagoltatáson, báránysimogatón és kovácsbemutatón.

A standoknál megismerkedhettek a Duna-Ipoly és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tevékenységeivel, továbbá Nemzeti Parki Termék védjeggyel rendelkező termékeket is vásárolhattak, köztük a Rendek Ökogazdaság mangalicakolbászát, a Görög Méhészet mézeit, virágporos és propoliszos készítményeit, valamint Molnár László fából készült használati tárgyait és ékszereit.

Idén is megrendezték a Run4LIFE futóverseny 7 km-es távját. A női és férfi kategóriában az első három helyezettet ajándékcsomaggal díjazták, de minden résztvevő kapott egy különlegesen szép érmet is. A futóverseny dobogósai, nők: 1. Haris Regina Zsófia, 2. Ferenczy Krisztina, 3. Csúzi-Becze Georgina. Férfiak: 1. Görbe József, 2. Förgeteg Zoltán, 3. Lóránt Miklós. A legkisebbek ezerméteres minitávon versenyezhettek és a gyerekeket apró ajándékokból álló befutócsomaggal jutalmazták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában