Természetvédelem

2024.04.30. 14:49

A méhek fontos szerepéről mesélt a szakember a kecskeméti Wojtyla Házban – galériával

Ilyenkor tavasszal nap mint nap találkozunk a méhecskékkel, mégis ritkán gondoljuk át, milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben. Ezek az apró szorgos kis rovarok hatalmas munkát végeznek. Érdemes vigyázni rájuk és nem csak azért, mert szeretjük a mézet, hanem mert a Föld mezőgazdaságának a hetven százaléka a méhek beporzó tevékenységétől függ. Nélkülük a növények – köztük a zöldségek és gyümölcsök – nem teremnének, így veszélybe kerülne az élelmiszerellátás.

Lizik-Varga Katalin

Azért, hogy felhívják a figyelmet a szorgos kis rovarok fokozott védelmére, hazánk méhészei 1994-től minden évben április 30-án megtartják a Méhek napját. Kecskeméten idén ezen a napon Laczi János kerekegyházi méhész tartott előadást, a Wojtyla Házban. A méhész egyúttal termelői mézzel is megkínálta a jelenlévőket. 

méhek napja, előadás, természetvédelem
A méhek fontos szerepéről mesélt a szakember
Fotó: Lizik-Varga Katalin

Laczi János, méhész, református presbiter egy bibliai igeverssel kezdte előadását. Mint mondta, a Bibliában több helyen is megemlítik a mézet, mint édesítőszert. Kifejtette, hogy bár nekünk már természetes, hogy vannak különböző édesítőszereink a Szentírás megírásának az idejében csak mézzel édesítették az ételeket.

Csökken a méhek száma?

A világot csökkenő méhállomány jellemzi, de ennek ellenére nő a méztermelés – hangsúlyozta a szakember. Mint mondta, Magyarország különleges, csodálatos és a szélsőséges időjárástól védett helyen terül el. – Hazánkban nagyon jó növényflóra alakult ki, ahol nagyon sok jó méhcsaládot lehet tartani – tette hozzá. 

A méhész szerint ma Magyarországon közel 20 ezer méhész gazdálkodik 1 millió kétszázezer méhcsaláddal. Szerinte bár egyenlőre hazánkban a méhészek még nem érzékelik a méhek hiányát, fontos megérteni, hogy a manapság bennünket érő környezeti hatások – mint például az Homokhátságra jellemző aszály is – a méheket is érinti, ezáltal pedig minket is. 

Azonban pozitív példát is mondott, melyet szinte a világ egyik legnagyobb csodájaként említett. A méhész elmesélte, hogy két héttel ezelőtt nyílt ki az első akácvirág, és már az első napon több mint egy kilogramm mézet tudtak begyűjteni a gazdák. Azonban ezt követően hidegre fordult az idő, és a fagy miatt az akácfák virágait szinte hűtőházhatás érte. A gazdák ezt látva elkeseredtek, de két hét elteltével most úgy tűnik, hogy ezek a virágok kiállták a próbát és adják a nektárt.

Mit tehetünk?

A szakember elmondta, hogy mi is segíthetjük a méhecskék életét, mégpedig azzal, hogy virágzó-, vagy fűszernövényeket ültetünk a kertünkbe, illetve az erkélyünkre. Az oregánó, a bazsalikom, a rozmaring vagy a levendula így nem csak a környezetünket ékesítheti, hanem szorgos kis barátainknak is segítséget nyújthat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában