Programsorozat

2024.04.30. 17:30

Fennállásának 100 éves évfordulóját ünnepli Jakabszállás

Jakabszállás fennállásának 100. évfordulójára készül. 1924. május 1-jén vált önállóvá, addig Szabadszállás legeltető pusztája volt. A 100 éves jubileumot méltó módon, hónapokon átívelő rendezvénysorozattal szeretné emlékezetessé tenni a község. A részleteket Szabó György Róbert polgármester osztotta meg hírportálunkkal.

Sebestyén Hajnalka

Májustól szeptemberig számos eseménnyel elevenítik fel a múltat, tisztelegnek az őseik, híres szülötteik előtt. Az első nagyszabású kulturális estet május 4-én, szombaton tartják, ahol Pogány Sándor, a híres jakabszállási tárogatóművész emlékére szerveznek gálaestet. A zenei körökben elismert művészt a jakabszállási temetőben helyezték örök nyugalomra, ahol 15 órakor kezdődik a megemlékezés, majd a Sántha György Művelődési Házban folytatódik.

ünnepség, évforduló, Szabó György Róbert
Szabó György Róbert polgármester 
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Május 5-én, vasárnap 16 órától tartják meg Szülőföldem, Jakabszállás címmel a kulturális műsorukat. Fellépnek a Jakabi Kultúrműhely tagjai, a Líra Zeneiskola tanulói: Sinkó Noémi és és Jancio Mark. Továbbá ezen a rendezvényen adják át a korábban meghirdetett rajz-és esszépályázat kitüntetéseit.

Június 2-án lesz a következő nagy esemény, melyen a szabadszállási református tiszteletes tart Istentiszteletet a jakabszállási református templomban. Az ünnepi ceremónia után a művelődési házban kulturális esttel folytatódik a program, melyre a szabadszállási vendégeket is várják nagy szeretettel. Az esemény hálaadó agapéval zárul. 

Augusztus 20-án este a helyi katolikus templomban a kenyérszentelési ünnepségen fellép a Kecskeméti Fesztivál Kórus, mely rendezvény szintén része lesz a Jakab 100 sorozatnak. 

Szeptember 29-én Őseink nyomában lovaskocsis túrát szerveznek a Jakabszállási határutakon. Túra vezető Szabóné Harkai Erika helytörténész lesz. 

A jubileumhoz kapcsolódóan még két rendezvény várja az érdeklődőket. Május elsején a kecskeméti kisvasúton hajtányozás lesz a 100 év tiszteletére. Egykoron a kisvasút meghatározó volt a jakabszállásiak életében. A vonatozás kedvelői ezzel tiszteleghetnek a jubileumi évforduló előtt.

Szeptember végén Sport és Egészség címmel a sportot, a mozgást népszerűsítik. Ez egy új program, hagyományteremtő céllal rendezik meg. Ezen rendezvény több eleme is kapcsolódik majd a jubileumhoz. 

A rendezvények részleteiről az önkormányzat és a Sántha György Művelődési Ház Facebook-oldalán olvashatnak bővebben, valamint Csorbáné Sipos-Szabó Máriától kérhetnek felvilágosítást az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában