Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület

2024.04.23. 17:37

Erdélyi írók műveivel versenyeztek a diákok a halasi prózafelolvasón – galériával

A Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyt az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület huszonegyedik alkalommal rendezte meg Kiskunhalason, a Csipke Hotel konferenciatermében. A verseny fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Bányai Gábor kormánybiztos, a térség egyéni országgyűlési képviselője és Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere volt.

Pozsgai Ákos

Az irodalmi verseny általános és középiskolás diákok részvételével zajlott, melynek keretében Nyírő József Uz Bence, valamint Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet című regényéből olvastak fel részleteket.

irodalom, verseny, Erdély
Erdélyi írók műveivel versenyeztek a diákok a halasi prózafelolvasón
Fotó: Pozsgai Ákos

Az esemény házigazdája Tóbiás Anna – aki korábban maga is rendszeres résztvevője volt a versenynek – köszöntötte Fráter Olivért, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet történészét, Téglás Lászlót, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum igazgatóját, Bányai Gábort, Fülöp Róbertet, Kemény Endrét, Kemény János unokáját és Sinkovics-Vitay András színművészt, a rendezvény díszvendégét.

A megnyitón dr. Döme Ottó, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke emlékeztetett, hogy a rendezvényt először 21 évvel ezelőtt szervezték meg a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikummal együtt, 2014-ben az esemény Kárpát-medencei versennyé nőtte ki magát. Ebből az alkalomból 2014. március 21-én közösen a határon túli vendégekkel és diákokkal ültették el az Erdélyi Csillagok fáját a Semmelweis téren.

irodalom, verseny, Erdély
dr. Döme Ottó, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke
Fotó: Pozsgai Ákos

Az esemény megnyitóján Döme Ottó tiszteletbeli tag címet adományozott a következő személyeknek: prof. dr. Hózsa Éva professzor, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára, dr. Horváth Futó Hargita professzor, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének egyetemi tanára, Fülöp Róbert, Kiskunhalas város polgármestere, Kemény Endre, a Helikont alapító báró Kemény János unokája, Téglás László, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum igazgatója és Pallag György, a Felvidéki Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke részére.

A versenyt két kategóriában rendezték meg, mindkét korcsoport versenyzői részleteket olvastak fel a kijelölt művekből, melyek bemutatása a regisztráció során kihúzott sorszám alapján történt.

Az általános iskola kategória zsűri elnöke a Felvidékről Dráfi Mátyás, Kossuth- és Jászai Mari- díjas színművész, míg a középiskolás kategóriában a zsűri elnöke Nagy Istvánné, a Kecskeméti Petőfi Sándor Általános Iskola és Gyakorlóóvoda igazgatója volt.

Eredményhirdetés

Általános iskolások kategóriában a következő eredmények születtek: 1. Szabados Balázs, Erkel Ferenc Általános Iskola Gödöllő, 2. Ladányi Viola, MARIANUM Egyházi Iskolaközpont Komárom – Felvidék, 3. Egyed Nelli Elekes Vencel Általános Iskola Gyergyóújfalu – Erdély.

A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum különdíja: Bukovszky Borbála, Kossányi József Alapiskola és Óvoda Szentpéter – Felvidék. Kiskunhalas Város különdíja: Egyed Katinka, Elekes Vencel Általános Iskola Gyergyóújfalu – Erdély. Erdélyi Csillagok Egyesület különdíja: Bicsák Balázs, Elekes Vencel Általános Iskola Gyergyóújfalu – Erdély. Zsűri különdíja: Szúcs Ádám Simon, Szent Anna Katolikus Általános Iskola Jánoshalma. Pásztortűz Egyesület különdíja: Katona Karina, Szent Gellért Katolikus Általános Iskola Kiskunmajsa. Emléklapot kapott: Holzhei Renáta Bernadett, Kossányi József Alapiskola és Óvoda Szentpéter – Felvidék.

A középiskolások kategóriájában az alábbi eredmények születtek: 1. Zsikla Máté Boldizsár, II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum Kiskunhalas, 2. Kasziba Laura, KSZC Dékáni Árpád Technikum Kiskunhalas, 3. Rácz Emese, Bibó István Gimnázium Kiskunhalas.

II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum különdíja: Szlatki Áron, Selye János Gimnázium Komárom – Felvidék. Kiskunhalas Város különdíja: Haskó Márk, Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum, Kiskunhalas. Erdélyi Csillagok Egyesület különdíja: Marászek Veronika, Bajai Bányai Júlia Technikum.  Zsűri különdíja: Szilágyi Anna, Szilády Áron Ref. Gimnázium Kiskunhalas. Pásztortűz Egyesület különdíja: Buknicz Nikolett, KSZC Dékáni Árpád Technikum Kiskunhalas.

Az ünnepélyes eredményhirdetés után a rendezvény résztvevői kivonultak a Semmelweis térre az Erdélyi Csillagok fájához, ahol Sinkovits-Vitay András elszavalta az Én hazám című versét, majd egy szál világgal emlékeztek az Erdélyi Helikon íróira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában