Hegyközség

2024.03.27. 17:12

A hajósi borversenyen kiválasztottak az Orbán-napi borünnep locsolóborait

Kihirdették a Hajósi Hegyközség 2024. évi borversenyének eredményeit. Kovács Róbert borász, a hegyközség elnöke hangsúlyozta: akkor eredményes egy borverseny, ha minél több termelő adja le a borait. Az idei hajósi bormustrát a húsvét és a pincenyitogató rendezvények miatt a szokottnál korábban rendezték, de így is 47 termelő, 219 bormintával nevezett.

Tapodi Kálmán

A bírálóknak 102 fehér, 33 rozé, 8 siller és 76 vörös tétel közül kellett kiválasztaniuk a legjobb borokat, melyek közül három érdemelt ki nagyarany elismerést. Hatvanhat bor kapott arany-, 104 ezüst-, 33 pedig bronz minősítést.

bor, Orbán-nap, locsolóbor
Hajósi borünnep 2022-ben
Fotó: Gábor János / archív-felvétel

Kiválasztották a május 24-26. között tartandó 42. Orbán-napi borünnep locsolóborait is. A kistermelők között rozé kategóriában Nebl József 2023-as évjáratú kékfrankosa, a vörös borok közül Bagó Sándor 2023-as évjáratú cuvée bora lesz locsolóbor. Adóraktári tételek közül a fehér bor kategóriában Trautwein Hungaria Kft. 2023-as évjáratú szürkebarát bora, rozé kategóriában az Umenhoffer Pince 2023–as évjáratú kékfrankosa, vörös bor kategóriában a Schön Pince 2023-as évjáratú cabernet sauvignon bora lett a kiválasztott.

Champion díjat kapott a Csanádi Szőlőbirtok 2023-as évjáratú sauvignon blanc bora. A borverseny legeredményesebb termelője a Szemerey Pince lett. Hajós Város borának a Wicker Pince 2021-es évjáratú kékfrankos vörös borát választották. A Kalocsai Rendőrkapitányság bora címet az idei esztendőben a Kovács Borház 2023-as évjáratú cserszegi fűszeres bora viselheti.

Az eredményhirdetésen Estókné Szalczer Mihályné polgármester – amellett, hogy bejelentette visszavonulását, azaz nem indul az önkormányzati választásokon – mondott köszönetet az önkormányzat nevében a hegyközség tagjainak, hogy áldozatos munkájukkal ápolják a hagyományokat és kiváló boraikkal öregbítik Hajós hírnevét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában