Beruházás

2024.03.28. 16:59

Kétcsoportos bölcsőde épül a kecskeméti Kadafalván – galériával

Régi vágya válik valóra Kecskeméten, a Kadafalva városrészben élőknek. Mintegy 420 millió forintból új kétcsoportos bölcsőde épül. A munkálatok már folynak, várhatóan év végére átadják a létesítményt. A részletekről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen.

Sebestyén Hajnalka

A bölcsőde építése pályázati támogatással valósul meg. Magyarország Kormánya jóvoltából a ,,Bölcsődei nevelés fejlesztése” felhívás keretében Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata 419 999 999 forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, mely támogatás mértéke 100 százalék. A felhívás célja olyan beruházások támogatása volt, mely a gyermekek számára napközbeni elhelyezést biztosító intézmények kapacitásainak és az általuk nyújtott szolgáltatások minőségének továbbfejlesztését szolgálja.

bölcsőde, építkezés, Kadafalva
A bölcsőde műszaki átadása 2024 vége
Fotó: Bús Csaba

A bölcsőde az iskola szomszédságában kap helyet egy önkormányzati területen, az építési munkálatok már folynak. A sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntőjében kiemelte: Kadafalva dinamikusan fejlődő városrész, ennek újabb eredménye a mos épülő bölcsőde, melyre jelentős pályázati támogatást nyert a város. 

Leviczky Cirill, a térség önkormányzati képviselője részletesen is szólt a bölcsődéről. A bruttó 345 négyzetméteres épületben két csoportszobában 28 kisgyermeket fogadhatnak majd. Emellett egy nagy méretű, 62 négyzetméteres zárt teraszt és kültéri játszóteret is kialakítanak. A játszóudvar lehetőséget ad a kora gyermekkori mozgásfejlesztés megvalósítására. 

A terveknek megfelelően akadálymentes parkoló-férőhelyeket is kialakítanak.

A szakmai előírásoknak mindenben megfelelő intézményi környezet és eszközháttér biztosítja majd a magas színvonalú gondozási-nevelési tevékenységet, és ezen keresztül minden kisgyermekre és családjára kiterjedő prevenciós tevékenység erősítését. 

A kecskeméti városi bölcsődei férőhelyek számának bővítése elősegíti a 3 év alatti gyermeket nevelő 25-49 éves nők foglalkoztatási rátájának növelését, munkaerőpiaci részvételük erősítését, valamint a munkaerőhiány helyi csökkentését. A projektgazda emellett közvetlenül is hozzájárul mind a munkahelyek megtartásához. Az építkezés fázisában munkát ad az építőipari cégeknek, mind pedig a munkahelyteremtéshez. Várhatóan 8 új, teljes munkaidős munkahelyet hoznak létre a bölcsődei feladatellátáshoz kapcsolódóan.

A bölcsőde műszaki átadása 2024 vége. Várhatóan a gyerekek felvétele decemberben megtörténhet, és az engedélyek megléte után megnyitja kapuit az új bölcsőde. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában