Széchenyi István Közösségi Ház

2024.03.25. 19:16

Hogyan dolgozzuk fel veszteségeinket? – Szente-Hajnal Anita előadása Kecskeméten

A kecskeméti Széchenyi István Közösségi Ház új programsorozatának keretein belül Szente-Hajnal Anita pszichológus, gyászfeldolgozás-módszer specialista és EFI munkatárs segítségével járták körbe a témát hétfőn.

Orosz Fanni Flóra

Az előadás során a honosított Gyászfeldolgozás módszer elnevezésű, veszteség-feldolgozási metódus került részletes bemutatásra. A bemutató kitért a gyásszal, veszteséggel kapcsolatos alapfogalmakra és leggyakoribb tévhitekre, a feldolgozatlan veszteségek mindennapi életre gyakorolt hatásaira. 

Széchenyi István Közösségi Ház, előadás, gyászfeldolgozás
Szente-Hajnal Anita tartott előadást Kecskeméten
Fotó: Orosz Fanni Flóra

A szakember szerint a gyász feldolgozását az nehezíti meg a legjobban, hogy csak azt tanuljuk meg, hogyan szerezzünk meg valamit, de arra nem készülünk fel, hogy mi történik, ha az a valami elveszik. A bemutatott módszer sajátossága, hogy az alkalmazáshoz és másokon való segítéshez először mindenkinek magán kell megtapasztalnia a feldolgozást.  

Fontos tudni, hogy a gyász nemcsak haláleseteknél következhet be, ugyanis több mint negyvenféle formáját ismerhetjük, melyek közül a leggyakoribbak: válás, munkavesztés, költözés, egészségi állapot elvesztése, szakítás, bizalomvesztés és reményvesztés. A gyászkezelés lépései között szerepel a feldolgozás lépéseinek számbavétele, a gyászról szóló tévhitek eloszlatása és a kapcsolatok érzelmi rétegeinek feltárása. 

Széchenyi István Közösségi Ház, előadás, gyászfeldolgozás
Fotó: Orosz Fanni Flóra

Bár vigaszként gyakran lehet hallani, hogy a gyász szakaszokra épül és az idő segít begyógyítani a sebeket, de Anita és a tanulmányok szerint ez korántsem ennyire egyszerű. A veszteség effektív feldolgozásához aktívan tenni kell, melynek első és legfontosabb lépése a probléma felismerése. A felismerés után pedig merni kell szakember segítségét kérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában