Fejlesztés

2024.03.22. 13:44

Az e-mobilitás pályáján halad a bajai Ganz

Az elmúlt években a GTKB Ganz Transelektro Kft. szakemberei az e-mobilitás terén számos fejlesztést hajtottak végre. Kialakították az elektromos buszok készre szerelési képességét a bajai gyárban, kifejlesztettek egy újszerű elektromos midibuszt és kétféle töltőberendezést: egy pantográfos, OppCharge rendszerű töltőt és egy kétfejes, CCS2-kábelcsatlakozós töltőt, mely utóbbi személyautók töltésére is alkalmas.

Márton Anna

A tisztán elektromos hajtású midibusz kocsiszekrényét a cseh SOR buszgyártó szállította a GTKB Kft. projektjéhez.

DSC_0613
Számos fejlesztést hajtottak végre
Fotó: Márton Anna

A Ganz mérnökeinek fejlesztése a busz hajtásrendszerének megújítását célozta meg, új teljesítményelektronikai komponensekkel, új védelmi- és kapcsolókészülékekkel, moduláris, CAN-es vezérlővel és komplett rendszerintegrációval, valamint gépészeti tervezéssel és szoftverfejlesztéssel. A beépítéshez szükséges szerelvények, keretek a bajai gyárban készültek, ahogyan az új rendszer kábelezése, elektromos szerelése, beépítése is itt történt. Az érintésvédelmi mérések, a rendszer üzembe helyezése, a jármű álló- és futópróbái Baján történtek, az engedélyeztetéshez szükséges vizsgálatokat pedig egy budapesti intézet végzi.

DSC_0695
Fotó: Márton Anna

Az elkészült midibusznak a cseh változathoz képest legfőbb erénye, hogy nem lítium-vasfoszfát, hanem lítium-nikkel-mangán-kobaltoxid akkumulátorcellákkal van szerelve. Bár az elektromos járművek térnyerése elősegíti a környezetvédelmi stratégiák megvalósítását, azonban az elektromos járművek energiaellátása ma ugyanúgy kihívások elé állítja a villamos energia szolgáltatóját, mint az alternatív energiaforrások hálózatba integrálásából, rendszerbe illesztéséből adódó problémák. A társaság által kifejlesztett elektromos midibusz és töltőinfrastruktúra (V2G töltő) a közösségi közlekedésben betöltött általános szerepén túl képes hozzájárulni az alternatív energiaforrások által előállított áram felhasználása mellett a hálózat rugalmasságának biztosításához is – tájékoztatta hírportálunkat Nemes Péter, a Fejlesztési Mérnökiroda vezetője. 

DSC_0661
Fotó: Márton Anna

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában