Közgyűlés

2024.02.15. 11:21

Csökkennek a kecskeméti buszjáratok viteldíjai, P+R parkoló épül Kadafalván – galériával

Csökkennek a helyi buszjáratokra szóló bérletek árai, míg a menetjegyek ára nem emelkedik áprilistól a közgyűlés csütörtöki ülésén hozott döntés értelmében. A közgyűlés arról is döntött, hogy a tömegközlekedés használatát egy P+R parkoló építésével ösztönzi az önkormányzat. A Kadafalván építendő parkolót díjmentesen használhatják majd az autósok és a parkolójeggyel ingyen utazhatnak a buszokon.

Horváth Péter

Archív-felvétel

Fotó: Bús Csaba

Mint arról beszámoltunk, a város tavaly vezette be a kedvezményes tarifarendszert, amit nagyon jól fogadott az utazóközönség. Dr. Homoki Tamás alpolgármester nevéhez fűződő előterjesztés nemcsak ezt, hanem egy Kadafalva városrészben létesítendő P+R parkoló építését is tartalmazza, amivel az agglomerációból autóval a várost megközelítőket ösztönöznék a tömegközlekedés használatára.

Az előterjesztésben szerepel, hogy Kecskemét 15-20 évre szóló klímastratégiája meghatározta, hogy biztosítja a klímaváltozást okozó kibocsátások csökkentését és a várható változásokhoz való alkalmazkodást. Egyik ilyen cél, hogy a város CO₂ kibocsátása 2030-ra 40 százalékkal csökkenjen az 1990-es évi bázishoz képest.

Ezt négy módon kívánják elérni. Csökkentenék a városi autóforgalmat, és ösztönöznék a fenntartható mobilitást, fejlesztik a közösségi közlekedést, és egységes tarifarendszert dolgoznak ki.

A személyautók környezetterhelése óriási

Ugyanakkor az előterjesztés szerint kifejezetten célok ellen hatott a város gazdasági fejlődése, a jólét növekedése, amit az autóforgalom több mint 27 százalékos növekedése is jelez 2014 és 2019 között. Ráadásul Kecskeméten a járművek több mint 55 százaléka EURO-III-as vagy rosszabb környezetvédelmi besorolású, és több mint 36 százaléka legfeljebb az EURO-II-es besorolást ér el.

Az előterjesztésben szereplő grafikon szerint a személyautók által okozott környezetterhelés 2023. évben mindösszesen 117-szer nagyobb terhelést okozott, mint az átlagosan 5,92 éves autóbuszállomány.

Fontos, hogy a közösségi közlekedést eszközeit részesítsék előnyben a lakók

A klímavédelmi törekvések teljesítése, a környezetvédelmi és levegőminőségi elvárások és aż egészséges lakókörnyezet biztosítása szempontjából nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a személygépjárművekkel szemben a közösségi közlekedés eszközeit minél nagyobb arányban használja a város lakossága. Ennek érdekében már 2023 márciusától jelentősen csökkentettük a viteldíjakat, amely intézkedés nagyon kedvező fogadtatásra talált a lakosság körében – olvasható az előterjesztésben. Ez azt jelenti, hogy az autóbuszközlekedést a bázisévnek tekinthető, Covid-járvány előtti 2019-hez képest évről évre egyre többen veszik igénybe. 

2023-ra nemcsak le tudták dolgozni a Covid által okozott utasszámvesztést, hanem már 1,7 százalékkal, mintegy 240 ezer utassal növekedett is a szolgáltatást igénybe vevők köre.

Csökkennek a jegy- és bérletárak

A folyamat folytatásaként az előterjesztéssel javasolta az alpolgármester a jegy- és bérletárak csökkentését, amely közvetlen gazdasági előnyt biztosít mindazoknak, akik a személygépjárművek helyett a közösségi közlekedést választják. Az új tarifarendszer egyidejűleg illeszkedik az állami szervezésben lévő helyközi és regionális közlekedésben jelenleg bevezetés alatt álló, szintén jelentősen mérsékelt terhekkel járó bérletrendszerhez is. Az új tarifarendszerben többek között 3937 forint lesz a havibérlet, a 30 napos tanulóbérlet 78 forint, a 90 napos tanulóbérlet 236 forint, és a nyugdíjas bérlet is ezt a díjszabást követi. A Kecskemét Kártyával megváltott havibérlet 2755 forint lesz. A dolgozókra vonatkozó kedvezményes bérlet, bruttó 5 ezer forintra csökken, Kecskemét Kártyával ez még kevesebb.

P+R parkoló a tömegközlekedés választásáért

Az előterjesztés része, hogy P+R parkolót épít az önkormányzat Kadafalván annak érdekében, hogy az autósok tömegközlekedésre váltsanak.

A klímatudatos városműködést, a közterületek hatékonyabb felhasználását, az egészségesebb és élhetőbb környezet kialakítását szolgáló intézkedésként az önkormányzat Park and Ride rendszerű (P+R) parkolót épít ki a Kecskeméti Városrendészettel és a Boróka Park Ingatlanforgalmazó KFT.-vel együttműködve. A 100-120 férőhelyes P+R parkoló az 52-es számú főút, Helvécia, Ballószög és Kadafalva irányába, a belváros irányába jelentős számú gépkocsival érkező autósok számára biztosít könnyen megközelíthető, ingyenesen igénybe vehető parkolót. Az ideérkező járművezetők pedig a parkolójegy felmutatásával, a közösségi közlekedést díjmentesen vehetik igénybe, és így utazhatnak tovább.

Homoki Tamás elmondta, hogy a Homokbánya városrészben kialakítandó parkoló rugalmas területnagyságú lesz, és kamerarendszert is kiépítenek.

Az előterjesztést némi vita után egyhangúlag megszavazta a képviselő-testület.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában