Találkozó

2023.12.01. 19:50

Befogadó gyermektársadalmat szeretnének nevelni a bajai szervezők

Most mutasd meg, mire vagy képes! címmel rendezik meg a bajai a turisztikai központban a Fogyatékkal Élők Kistérségi Amatőr Művészeti Találkozóját december 5-én és 6-án. A kétnaposra tervezett programról Pálfi Mária tájékoztatta a Baon.hu-t.

Rab Rita

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

– Az első nap Nyirati Klára polgármester köszöntőjével kezdődik délelőtt 10 órától, majd a találkozón résztvevő csoportok műsora látható, hallható. − Az emléklapok és plakettek átadása után a Nemadomfel Együttes műsorát láthatják az érdeklődők 12 óra 15 perctől. A második nap középpontjában az érzékenyítés áll. E napon a Bácskai Kultúrpalotába várjuk az érdeklődőket. Az előzetes jelzések alapján 600 diákra számítunk – mondta Pálfi Mária, a házigazda.

Pálfi Mária elmondta továbbá, hogy a tévhiteket ledöntve, hidat emelve a fogyatékkal élő emberek felé, szeretnék elérni, hogy a most felnövekvő gyermektársadalom nyitott és érdeklődő felnőtté érjen, ezzel kialakítva a jövőbeni befogadóbb és toleránsabb társadalmat.

Szituációs, logikai és ügyességi játékok, illetve fogyatékos személyeket segítő technikai eszközökön keresztül szeretnék megismertetni a sérült emberek világát, kézzelfogható közelségbe hozva a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait az ép emberek számára. Mindhárom program 9, 10, 11, 13, és 14 órai kezdéssel indul.

− Új programelemeként szeretnénk bemutatni az ország első és mai napig egyetlen látássérült lufihajtogató vaklufisát, Lakatos Norbertet. Bemutatja vakvezető kutyáját, beszél a kiképzésükről, arról, hogy hogyan lehet segíteni egy vak embernek. Bemutatja és megtanítja a lufihajtogatási technikákat a résztvevők számára. Minden látogatónak apró ajándékkal kedveskedik. Sajnos óránként maximum 50 főt tudunk fogadni −tette hozzá Pálfi Mária.

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet érzékenyítő programjai 4 állomáson zajlanak, minden csoport minimum 3 állomáson tudja kipróbálni magát. Lesz NAF-szathlon: kerekesszékes egyensúlyozás, labdavezetés nehezített szemüveggel, célba dobás, gumikerék húzás; kvízállomás, ahol híres, neves sérültek, eredményeik, érdekességek kerülnek fókuszba; Boccia-állomás, ahol a paraolimpiai sportágot, egy labdajátékot próbálhatnak ki a fiatalok, a látássérült állomáson pedig a bekötött szemmel való közlekedést és játékot gyakorolhatják. A Garai Ház Alapítvány kézműves játszóháza is látogatható. fogyatékkal élő fiatalok segítségével. A foglalkozáson készült alkotásokat a diákok ajándékba kapják. Itt gyertyaöntésben ügyeskedhetnek a gyerekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában