Nyilvántartás

2023.10.10. 13:35

Tovább gyarapodott a szabadszállási értékek sora

A városháza, a Dörmögőház, József Attila nagyapjának egykori hajléka, a Magyarok Étele szakácsverseny után újabb két szabadszállási érték, a református templom épülete, valamint Tóth Sándor helytörténész munkássága is bekerülhet a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktárba. A nyilvántartásba vétel a minap megtörtént, a döntés későbbre várható.

Gulyás Sándor

Tóth Sándornak elévülhetetlen érdemei vannak településünk történetének feltárásában – állítja Darabos József polgármester

Fotó: Gulyás Sándor

– A település régi temploma már a XVII. század elején állt, a török hódoltság idejének és a betörő bácskai rácok pusztításai után újjá építették, keleti irányba nagyobbították. A barokk stílusú templom ma látható állapotát az 1756-57 között történt átépítéssel érte el, akkor még torony nélkül. Ebben a templomban hirdették ki Petőfi Sándor szülei, Petrovics István székárendás és Hrúz Mária házassági szándékát, itt keresztelték meg a költő öccsét, Istvánt, valamint József Attila édesanyját, Pőcze Borbálát, a költő anyai nagyapját, Pőcze Imrét, „Dörmögő”-t ,és itt jegyezték a halotti anyakönyvbe. Itt keresztelték Dóry József nótaénekest is. Az elmúlt esztendőkben teljesen felújították a műemléki védelem alatt álló templomot – mondta el hírportálunk érdeklődésére Süveges-Holczmann Andrea, a szabadszállási értéktár elnökhelyettese.

Tóth Sándor helytörténész kutatásai közül a legkiemelkedőbb a Petrovics-család Szabadszálláson eltöltött több mint két évtizedének és Petőfi Sándor a városhoz való kötődéseinek bemutatása.

– Tóth Sándor szabadidejének nagy részét a helytörténeti kutatásra fordította, nyugdíjazása után pedig szinte minden percét ennek szentelte. Sorra jelentek meg írásai, könyvei, publikációi. Munkásságát tíz helytörténeti jellegű kötet jelzi, melyeknek egyedüli szerzője volt, 2001-ben jelent meg a „Szabadszállás múltjából” című műve, amely Szabadszállás átfogó története. Nevéhez fűződik többek között a helytörténeti gyűjtemény létrehozása is. Munkásságáért számos rangos kitüntetést kapott. A település képviselő-testülete 2000-ben Szabadszállás Város Díszpolgára címmel ismerte el munkásságát – tette hozzá Darabos József polgármester.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában