Bács-Kiskun

2024.05.08. 06:50

Emelik a vízügyi dolgozók bérét

A Kiskunsági Vízkiközmű-Szolgáltató Kft. Dunaegyházától Csikériáig több mint félszáz településen szolgáltatja a vizet, köztük Kalocsán, Kiskőrösön, Kecelen, Soltvadkerten és Kiskunhalason is. A közel 1500 kilométer hosszú vezetékrendszert felügyelő cég számára óriási kihívást jelent a rendszer karbantartása. Mátyus Zoltánnal, a vállalat cégvezetőjével beszélgettünk.

Barta Zsolt

– A Kunságvíz Kft. által felügyelt Kiskőrösi járásban milyen nagyobb beruházásokat terveztek idén?

– Több beruházást is tervezünk, ilyen a csengődi víztorony-fejcsere és a soltvadkerti víztorony belső vízterének teljes feljutása, Kecelen, Jakabszálláson, Császártöltésen új víztermelő kutak fúrása. Emellett Soltvadkert I. számú szennyvízkörzet több átemelőjének felújítása, Kecelen a szennyvíztelep iszapvíztelenítő rendszerének felújítása, illetve Kiskőrösön és Soltvadkerten közút alatt futó vezetékek felújítása is ezek közé tartozik.

vízrendszer, Mátyus Zoltán, vízfogyasztás
Mátyus Zoltán, aki korábban a kiskőrösi vízmű igazgatója volt, Domonyi László kiskőrösi polgármestertől vette át a Kiskőrös Város Településfejlesztéséért díjat
Fotó: Barta Zsolt

– Az akasztói vízellátás, az új szűrőrendszer hogyan működik? Tudható-e valami arról, honnan érkezett a vízbázisra a tavalyi szennyeződés?

– Az akasztói víztisztító technológiába kiegészítésként épített aktívszén-szűrő tartály a beépítés óta megfelelően, a szennyeződést 100 százalékban eltávolítva működik. A próbaüzem kezdete óta a korábban észlelt szennyeződés mennyisége kimutatási érték alatti. Annak eredetét kollégáink a hatóságok bevonásával jelenleg is vizsgálják.

– Küzdenek-e szakemberhiánnyal? Mekkora béremelést sikerült az idén véghez vinni?

– Szakemberhiánnyal nem küzdünk, de az jól látható, hogy mi is évről évre egyre nehezebben találunk szakképzett munkavállalót. E tendencia megállítása és visszafordítása érdekében született döntés a teljes állami víziközmű-szektorban, így a társaságunknál is végrehajtandó 15 százalékos differenciált alapbéremelésről. Ennek keretében 2024. január 1-től 10 százalékos béremelés történt, majd 2024. július 1-jétől további 5 százalékos emelés várható.

– Mekkora területen fognak új csőrendszert lefektetni, azaz cserélni a régit?

– Kiskőrös körzetében ebben az évben csak út alatti átvezetéseknél fogunk csőcserét végezni, összesen 67 méter hosszban. Kalocsán lesz módunkban egy teljes utca, a Malom utca mintegy 800 méteres vízhálózatát felújítani, cserélni.

– Mekkora a becsült vízveszteség a cégszolgáltatási területén?

– Ellátási területünkön az ivóvízhálózaton a veszteség mértéke 23,09 százalékos. Az általunk üzemeltetett, több mint 1500 kilométeres vízhálózaton ez évente több mint kétmillió köbméter veszteséget jelent. Folyamatos feladatunk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel csökkentsük ennek mértékét. Az idei évre tervezett felújítások között vannak kisebb volumenű hálózatfelújítási lehetőségek, komplett utca hálózatrekonstrukciót egy helyen tudunk elvégezni, ez Kalocsán, a Malom utca, ahol a 2023-as évben csak gerincvezeték-meghibásodás hét alkalommal következett be.

– Most hány ember dolgozik a kiskőrösi, a kalocsai és a kiskunhalasi körzetben?

– A Kiskunsági Vízizközmű-Szolgáltató Kft.-nél összesen 309 fő áll munkaviszonyban. A három üzemmérnökségünk közül Kiskunhalason dolgoznak a legtöbben, közel 89 fő, ezt követi a kalocsai, 72 fő munkavállalóval, majd a kiskőrösi, 62 fő dolgozóval. A központban dolgozók létszáma 86 fő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!