Kézművesség

2023.06.27. 11:03

Fillérekből varázsol csodákat a kunszentmiklósi Józsa Mária

Mindenkiben ott szunnyad a kreativitás. Nem kell hozzá nagy beruházás, hogy egy régi dolog új fényt kapjon vagy újjászülessen – vallja a kunszentmiklósi Józsa Mária, aki csaknem három éve készít szemet gyönyörködtető tárgyakat, díszít bútorokat.

Gulyás Sándor

Az ötleteknek csak a fantázia szab határt – vallja Józsa Mária

Fotó: Gulyás Sándor

Józsa Máriában már kisgyermekkorában is benne élt az alkotási vágy. Gyakran vette kezébe a ceruzát, majd köziskolásként az ecsetet. A tehetséges kamaszlány akvarellképeiből még kiállítás is nyílt a helyi középiskolában. Tanár, majd később kirakatrendező szeretett volna lenni, ám álma nem vált valóra. A benne szunnyadó kreativitás időnként a felszínre tört, de igazán három éve kezdett el komolyabban kézműveskedni.

– Egyedi ajándéktárgyakat kezdtem készíteni először a magam, majd később a családom és az ismerőseim örömére. Számos technikát kipróbáltam, de leginkább a dekupázs és a transzfer, ami a legközelebb áll hozzám. A dekupázs, vagy szalvétatechnika egy olyan kézműves technika, amivel már kezdő szinten is egyedi, kézzel készített csodákat lehet alkotni. A transzfer technika jóval nagyobb alkotói szabadságot ad. A megmunkálandó tárgyakat grafikával, felirattal, képpel díszíteni, aminek csak a fantázia szab határt. Emellett nagyon szeretek fával, nemezzel dolgozni, ám lényegében minden anyagban, amiben lehetőséget látok – mondta el hírportálunk érdeklődésére Józsa Mária.

A kunszentmiklósi kézműves, díszítőfestő ötleteit nemcsak saját kútfőből meríti, hanem nyitott szemmel jár a világban. Alkotásaiban ennek ellenére mindig az egyediségre törekszik, mondhatni rajta hagyja a kézjegyét a tárgyakon.

– A kézműves technikák elsajátítása nem okozott különösebb gondot számomra, ám sok-sok gyakorlás és türelem kellett ahhoz, hogy megelégedjek az eredménnyel. Lényegében minden tárgy egy kihívás számomra. Legutóbb az önkormányzat kért fel, hogy készítsek húsvétra két nagy méretű nyulat és tojást, amiket a városháza előtti téren kívánnak elhelyezni az ünnep alkalmából. Asztalosműhelyem nincs, így komoly fejtörést okozott a figurák „legyártása”. A hagyományosnak mondható tárgyak mellett, mindig valami újon töröm a fejem. Jelenleg egy filcből készült mesejeleneten dolgozom. A kör alakú „lapocska” egyik oldalán maga a mese jelenik meg, a másik oldalán pedig az ábécé betűi sorakoznak, ami arra szolgál, hogy kicsiny tulajdonosa megismerje az írásjeleket – sorolta a kunszentmiklósi díszítőfestő.

Józsa Mária tehetségét, rajztudását, festői készségét nemcsak a kézműves technikákban kamatoztatja. A közelmúltban az arcfestés került figyelmének középpontjába.

– Szabó Henriett, a World Bodypainting Fesztivál második helyezettjének arcfestő iskolájában sajátítottam el az alapokat. Az első nyilvános „bemutatkozásom” a helyi általános iskolában volt, azóta is rendszeresen teszek eleget a felkéréseknek. Folyamatosan képzem magam, szeretnék az arcfestésben is magasabb szintre lépni – tette hozzá Józsa Mária.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!