Telekommunikáció

2024.05.10. 13:30

Együttműködési megállapodást írtak alá a Huawei és a 4iG vezetői

Kína és Magyarország kapcsolata mindig is erős és töretlen volt, ez a jövőben is így fog maradni – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, ahol a Huawei és a 4iG vezetői együttműködési megállapodást írtak alá, írja az MTI.

MW

Gao Weijie, a Huawei Technologies Magyarországért és Nyugat-Balkánért felelős vezérigazgatója (b) és Fekete Péter, a 4iG vállalatcsoport vezérigazgatója kezet fognak, miután együttműködési megállapodást írtak alá a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. május 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Nagy Márton közölte, az időzítés nem véletlen, hiszen Magyarországra látogatott Hszi Csin-ping kínai elnök, akivel Orbán Viktor, miniszterelnök és a kormány tagjai nagyon gyümölcsöző tárgyalásokat folytattak. Sok gazdasági megállapodást is aláírtak, amelyek érintik egyebek mellett a vasútfejlesztés, az elektromobilitás, a telekommunikáció, az energetika és az atomenergia területét – tette hozzá.

NAGY Márton
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Huawei és a 4iG vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. május 10-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

A miniszter ezek közül kiemelte a telekommunikációt, hiszen ennek a szektornak kiemelkedő szereplője a Huawei és a 4iG is.

Rámutatott, hogy a 4iG Magyarország egyik nemzeti bajnoka, a telekommunikációs cég Magyarország mellett jelen van a Nyugat-Balkánon, Németországban, Lengyelországban és Bulgáriában is.

A világ 170 országában jelen lévő Huawei pedig tavaly 100 milliárd dolláros árbevételt ért el, nettó nyeresége 12 milliárd dollár volt. A kutatás-fejlesztés területén a kínai cég a világ élvonalába tartozik, hiszen árbevételének több mint 20 százalékát költi erre a célra – ismertette.

A két társaság megállapodása arról szól, hogy Magyarország a legjobbakkal akar együtt dolgozni – emelte ki Nagy Márton.

A miniszter szerint a 4iG és a Huawei együttműködési megállapodása hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország továbbra is tudjon fejlődni egy olyan iparágban, amely alapvetően kiegészíti az ország feldolgozóipar-centrikus gazdasági szerkezetét.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kínai vállalatok magyarországi befektetései soha nem látott mértéket öltenek, és ebben jelentős szerepe van a feldolgozóiparnak, az elektromosautó-gyártásnak, az akkumulátor-gyártásnak és informatikának. Azonban nemcsak ezeket a cégeket tudják üdvözölni, hanem a bankokat is, amelyek finanszírozással segítik ezeket a vállalkozásokat – tette hozzá. Harmadik kategóriaként említette a miniszter az infrastruktúrát, amely nélkül „ma már sem az áru, sem az adat, sem az információ nem tud áramolni”, ebben segít a két cég együttműködése.

Gao Weijie, a Huawei Technologies Magyarországért és Nyugat-Balkánért felelős vezérigazgatója elmondta, hogy a fair, átlátható, objektív és barátságos piaci környezet Magyarországon arra bátorítja a Huaweit, hogy folyamatosan növelje befektetéseit.

Fekete Péter, a 4iG vállalatcsoport vezérigazgatója közölte, hogy a Vodafone Magyarország akvizícióját követően vált szorosabbá a Huawei és a 4iG kapcsolata, most pedig új fejezetet nyitnak az együttműködésben. Ez nem csupán a két vállalat stratégiai partnerségét erősíti, hanem reményeik szerint jelentősen hozzájárul Magyarország digitális fejlődéséhez és a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítéséhez is.

A Huawei-jel egy olyan stratégiai partnerre tettek szert, amely innovatív és vezető megoldásaival kiemelkedik a globális technológiai vállalatok közül – mondta a vezérigazgató.

A 4iG és a Huawei helyszínen kiadott közös közleménye szerint a megállapodás célja, hogy a 4iG csoport meglévő felhőszolgáltatása mellett új, közös felhőszolgáltatási platformot alakítsanak ki a hazai cégek, illetve a régióba települt kínai és távol-keleti nagyvállalatok számára. A társaságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy a jövőben a mesterséges intelligencia kutatására, fejlesztésére és alkalmazására közös innovációs központokat hozzanak létre.

Az erről szóló szándéknyilatkozatot Gao Weijie és Fekete Péter írta alá Nagy Márton jelenlétében.

A sajtótájékoztatón Nagy Márton újságírói kérdésekre válaszolva felidézte, hogy Magyarország és Kína között több fontos megegyezés született.

A megállapodások egy fontos köre az infrastrukturális fejlesztésre vonatkozott, amelyek közül öt projektet emelt ki: a V0 vasúti fejlesztést, a gyorsvasutat, ami Budapestet köti majd össze a Liszt Ferenc repülőtérrel, és az elektromobilitást elősegítő, töltőállomásokat telepítő programot, ezek mind magyarországi programok. Van további két projekt, amelyek már Szerbiával közösek: a röszkei határátkelő logisztikai fejlesztése, valamint az algyői olajvezeték összekötése Szerbiával.

Ezek összértéke meghaladja az 5 milliárd eurót, de akár a 10 milliárd eurót is elérheti a miniszter közlése szerint.

Nagy Márton elmondta, a kínai befektetések kapcsán meg kell érteni a gyors infrastuktúra-fejlesztés fontosságát. Példaként hozta, hogy az akkumulátorgyártó CATL a következő időszakban elkezdi a termelést Debrecenben épülő gyárában, az árukat pedig el kell küldeni nyugat felé, főként Németországba. Ennek a legjobb módja a vasút, amit azonban fejleszteni kell, és erre nem áll rendelkezésre 20-30 év, legfeljebb 5 – mondta.

A tárcavezető kitért az elektromos hálózat fejlesztésére is, hangsúlyozva, hogy Magyarország elkötelezett az elektromos autózásra átállás és annak felgyorsítása iránt. A témában részletes akciótervet fognak letenni az unió tagállamainak asztalára – jelezte Nagy Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!