Kultúra

2012.11.05. 06:37

Új sírkő jelzi a hősök nyughelyét

Október 31-én gépek zaja verte fel a kunbaracsi temetőkert csendjét. A település közelében hősi halált halt magyar katonák sírkövét cserélték újra.

Popovics Zsuzsanna (Petőfi Népe)

A község közelében elesett magyar katonák sorsának kiderítésében Hazag László kecskeméti nyugdíjas tanár volt a faluvezetők segítségére – mondta el Lőrincz Edit, a község jegyzője.
Éppen 68 évvel azelőtt, 1944. október 31-én indult meg a Kerekegyháza község bevételére történő ostrom, a II. világháború idején. A község keleti részének védelmét az 1/III. huszárosztály látta el néhány más egységből idevezényelt katonával. A huszárosztály katonái már a délelőtti aknatámadások megindulásakor kezdték elhagyni védelmi állásaikat és igyekeztek kikerülni a bekerítésüket. Így értek el a délutáni órákra az akkori Baracspusztára vezető úton a 9-10 km közötti útszakaszra, ahol 2 szovjet Rata repülőgép alacsony támadással géppuskatűzzel árasztotta el őket. A támadás rettenetes volt.

Hat magyar katona életét vesztette, 13 megsebesült, akiket a gyors elsősegély ellátás után tovább vittek az életben maradt visszavonulók. A géppuskalövedékek elpusztítottak 18 lovat is. A hazáért hősi halált halt katonákat a baracspusztai (azóta kunbaracsi) temetőben temették el.

A hősök sírját Kunbaracs Község Tanácsa rendbe hozta, 1985-ben emlékoszlopot állíttatott a helyén. Idén Szabó István ötlete nyomán új sírkő került a régi, az évek során jócskán megkopott helyére. Megkeresésére Boros Péter kunpeszéri kőfaragó igen méltányos áron vállalta, hogy újra cseréli a sírkövet. Ez meg is történt, a költségek kétharmadát az önkormányzat, egyharmadát Szabó István állta. A kőfaragó mester murvát is szórt az sírhelyre, a helyi asszonyok virágot, mécseseket helyeztek a síremlékhez.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ilyen lett a kunbaracsi temetőben nyugvó hat magyar katona síremléke
[/caption]

Az eredeti és az új sírkőre is ez a felirat került: „Szabó Zsigmond és társai, hősi halottaink emlékére”. Azért csak Szabó Zsigmond lett rajta megnevezve, mert a repülőgépről leadott sortűz után egyedül őt tudták azonosítani dögcédulája alapján. Hozzátartozói évekig látogatták is a sírt, a többiekről talán nem is tudták családtagjaik, hogy Baracspusztánál érte őket a halál, és annak temetőjében lettek eltemetve.

A Kerekegyházát Baracspusztával összekötő úton hősi halált halt magyar katonák: Dolhai Ferenc honvéd, 22 éves (Ajak); Czele Miklós c. őrv., 22 éves (Mérk); Kaszás Zoltán honvéd, 21 éves (lakhelye ismeretlen); Póczik Ferenc honvéd, 30 éves (Vásárosfalu); Szabó Zsigmond honvéd, 24 éves (Nagyigmánd); Szöllősi István őrmester, 30 éves (Kaposvár).


Miután megszépült a nevezetes emlékhely, az önkormányzat tervezi, hogy értesíti a katonai sírhelyről a „Hol sírjaink domborulnak” című televíziós emlékműsor szerkesztőit, továbbá azon önkormányzatokat, ahonnan valók a sírban nyugvó katonák – tájékoztatott még Lőrincz Edit. Hagyomány a településen, hogy a Hősök Napja alkalmából virággal is megemlékeznek a közös sírban nyugvó fiatal katonákról a helybeliek. Természetesen a mindenszentek és halottak napja idején is égett gyertya, került friss virág a sírra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!