Közélet

2008.11.05. 10:57

Félelmektől forrongó fórum

Ismét felkavarta a kedélyeket a kecskeméti hajléktalanszálló kérdése. A Damjanich iskolában hétfőn tartott lakossági fórum heves tiltakozásba fordult.

Bé. Zs.

Bűnözéstől, csökkenő ingatlanáraktól, járványoktól rettegnek a lakók, miközben tiltakozási láz fertőzi meg lassan az egész várost. Márpedig a hajléktalanszálló állni fog, hiszen az önkormányzatnak kötelessége megfelelő körülményeket biztosítani a társadalom kitaszítottjai számára. A kérdés mindössze az, hogy hol?

– Elsődleges feladatunk segíteni az olyan elesett embereken, akik minden anyagi és mentális támogatástól meg vannak fosztva – kezdte tájékoztatóját a fórumon Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti szervezetének vezetője. – Ráadásul nem csak egyszerű szállásadásról lenne szó, hanem egy komplex szociális programról, amelynek több eleme is a városrész lakóinak igényeire épül.

A hallgatóság figyelmét azonban a hajléktalanok érkezésével kapcsolatos félelmek és ellenérzések kötötték le, így a lényeges információk háttérbe szorultak. A rendőrfalusiak úgy látják, hogy nekik már most is az átlagnál jóval több problémájuk van.

– Nincs a környékünkön sem orvosi rendelő, sem hentesbolt, sem játszótér – panaszkodott egy hölgy. – Erre most még a hajléktalanszállót is a nyakunkra hozzák, hogy tovább romoljon a városrész presztizse. Dolgoztam én is szociális munkásként, így tisztában vagyok azzal, hogy mit lehet várni ezektől az emberektől. Féltjük a biztonságunkat és a környezetünk épségét egyaránt, így nem hagyjuk majd, hogy ez a kezdeményezés itt célba érjen.

Az egybegyűltek – körülbelül százan – elhatárolódtak minden kompromisszumtól, így a tájékoztatásra szánt fórum nem oldotta fel a kényszerhelyzetet.

– A hatalmas ellenszenv miatt nem sikerült részletesen ismertetni a terveinket – mondta el később lapunknak Rigóné Kiss Éva. – Önálló pályázati pénzből szeretnénk létrehozni egy Szociális Szolgáltató Házat.

Ennek helyszíne a Matkói út és a Mindszenti körút által határolt területen álló, egykori MHSZ telep lenne, ami jelenleg elhanyagolt állapotban van.

A kétszáz millió forintos beruházás nem csak a hajléktalanok elszállásolását célozná meg, hanem egy komplex szociális program lenne, amely az egészségügyi, a szociális-, és a lelki egyensúlyra, majd az önálló lakhatásra és foglalkoztatásra helyezi a hangúlyt. A létrehozni kívánt orvosi rendelő lehetőséget bíztosít a kihelyezett körzeti, és háziorvosi rendelésre. Ebből a forrásból építenénk egy 80 négyzetméteres kápolnát is, amely – tudomásunk szerint - szintén régi vágya az ott lakóknak. Különös figyelmet szentelünk saját intézményünk és a városrészben élőknek a biztonságára, melyet huszonnégy órás biztonsági-, és krízisszolgálattal, korszerű megvilágítással, valamint a polgárőrséggel kötött együttműködési megállapodás segítségével látnánk el.

Mindezen előnyök ellenére a lakók hallani sem akarnak arról, hogy a szolgáltatóház a közelükbe települjön. Eddig 494 tiltakozó aláírást sikerült összegyűjteniük, és remélik, hogy demokratikus úton sikerül gátat vetni a számukra sok kétséget rejtő tervezetnek.

Addig azonban, míg a beadványok ide-oda vándorolnak a bürokrácia útvesztőiben, a legfőbb érintetteknek – azaz a hajléktalanoknak - maradnak az embertelen körülmények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!