Sportegyesületek Országos Szövetsége

2024.05.01. 06:50

Nagyszabású rendezvénnyel készülnek Kecskeméten a magyar sport napjára – galériával, videóval

Kedden a a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) kezdeményezésére, a magyar sport napján megrendezésre kerülő események előzetes sajtótájékoztatóját tartották meg Kecskeméten. Az eseményen a város sportéletét érintő, fontos bejelentéseket is megtettek.

Nyitray András

Kecskeméten gőzerővel készülnek már a magyar sport napjára, melyet május 6-án a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban ünnepelnek majd helyben. Az esemény felvezetéseként egy sajtótájékoztatót is tartottak kedden, melyen részt vett dr. Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke; Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere; valamint Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskemét Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

magyar sport napja, sajtótájékoztató, rendezvény
A résztvevők közösen sétáltak fel a Benkó-domb tetejére
Fotó: Bús Csaba

Rendhagyóan indult az esemény, hiszen a résztvevők elindultak felfelé a Benkó-domb tetejére, az út során pedig a Kecskeméti Sportiskola minden egyes sportága köszöntötte a felfelé igyekvőket. A dombra felérve aztán a hivatalos része is elindult az eseménynek, itt Ivkovicné Béres Tímea vette magához a szót elsőként, aki köszöntötte a meghívott személyeket, a résztvevőket, illetve a sportolókat is. Többek közt Wittmann Krisztián, a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét kosárlabdázója, illetve a kecskeméti kötődésű válogatott röplabdázó, Kiss Gréta is tiszteletét tette a rendezvényen. 

– Ez Kecskemét legmagasabb aktív pontja, így is szerettünk volna erről az eseményről beszámolni, egyben ez lesz a helyszíne a hétfői rendezvénynek. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit szeretettel várunk, 18 aktív pontot tervezünk majd, ezek a sportágak itt fel is vonultak. Nagyon sok sportoló gyerek van a városban, de most a szülőket is szeretnénk bevonni, ez lett a mottója a rendezvénynek is. A rendezvény teljesen nyilvános és nyitott, hétfőn 16 órától ehet regisztrálni, a versenyek pedig 17 órakor indulnak majd el. Eső esetén a Mercedes Sportakadémia lesz a rendezvény helyszíne, de bízunk benne, hogy nem kell változtatnunk – mondta Ivkovicné Béres Tímea. 

Hogy miért éppen május 6-án tartják a rendezvényt, arra dr. Deutsch Tamás adott választ. – Nem véletlen, hogy 24 esztendeje május 6-ra esik a magyar sport napja. A magyar sport másfél évszázados történetében sok mindenre lehetünk büszkék. Egy alig tíz milliós nemzet az éremtáblázat nyolcadik helyén áll az olimpiai játékokon. 1896 óta – hacsak a politika nem szólt közbe – minden nyári eseményen voltak magyar sportolók, legalább egy éremmel hazatérve. Büszkék lehetünk a világbajnokainkra, Európa-bajnokainkra. Ez a történet 1875. május 6-án indult meg, amikor a kontinentális Európában, a mai Szabadság téren a MAC szervezte meg az első szabadtéri sportrendezvényt.  Mi magyarok voltunk az elsők, akik minden más nemzetet megelőzve egy ilyen versenyt szerveztünk – mondta dr. Deutsch Tamás. 

A SOSZ elnöke kitért külön Kecskemétre is, kiemelve azt, hogy a város már most is erősen kötődik a sporthoz, ez a mindennapokban is érződik. – Kecskeméten nem jövő időben kell fogalmazni azt, hogy legyen egy sportos város, már most is az. Arról az örömhírről is szeretnék beszámolni, hogy a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. a 2024-es évben is azon kiemelt vidéki sportegyesületek közé tartozik, mely jelentős támogatást kap munkájához, jelen esetben 210 millió forintot – tette hozzá dr. Deutsch Tamás.  

Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia hozzátette, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy sikeres a város sportélete, így gyakorlatilag a fejlesztések irányába kell lépéseket tenniük. Az utánpótlás terén már jól állnak, rengetegen sportolnak. 

– Nem ez az első alkalom, hogy ilyen nagy összeggel támogatnak minket, ilyenkor ismeri meg az ember a szövetségeseit. 

Az első alkalommal az volt a tét, hogy fenntartsuk a sportlétesítményeinket, a fiatalok sportolási lehetőségeit a dráguló energia árak ellenére is. Nem zártunk be egy létesítményt sem, folyamatosan fejlesztünk azóta is. Kecskemét sportját újra kellett kezdenünk építeni néhány évvel ezelőtt. Az elmúlt nyolc évben ez olyan jól sikerült, hogy csak a KESI-ben 1600-an sportolnak, sok szervezetet és akadémiát támogatunk. Az utánpótlás és ahhoz szükséges infrastruktúra megvalósult, ezért köszönettel tartozom minden sportvezetőnek, hogy a TAO-források kapcsán tudtunk közösen gondolkodni. 

Elhangzott az is, hogy eljött a szintlépés ideje, aminek kapcsán konkrétumokról is beszélt a polgármester a jól teljesítő profi sportágak kapcsán. 

– Szintet kell lépnünk, mert szükségünk van egy új sportcsarnokra és egy új stadionra. Ezt meg kell lépnünk, így a következő években is számítunk ehhez támogatásra és segítségre – tette hozzá Szemereyné Pataki Klaudia. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában