Közélet

2016.06.24. 17:43

Duplázódtak a polgárőrök

Sok polgárőregyesület épp hogy csak működik. Nem a szalkszentmártoni polgárőrség, amely idén megduplázta a tagságát, és két pályázaton is sikerrel szerepelt.

Popovics Zsuzsanna

Mi a titok? – kérdeztük az egyesület elnökét. Szabó Viktor elsősorban a pályázatírójuk, Tőkei Tímea remek munkáját dicsérte, akit a megyei polgárőr szövetség alelnöke, Lencsés Sándor ajánlott a figyelmükbe. A két sikeres pályázat jócskán „hozott a konyhára. Az egyiken technikai eszközökre nyertek támogatást, ebből számítógépet, éjjellátó vadkamerát, speciális lámpákat vásároltak az egyesület számára. A másik működési támogatásra irányult, ebből ruházatot, irodai eszközöket, nyomtatót szereztek be.

– A mai modern világunkban csak úgy tudunk megfelelni a kihívásoknak, ha lépést tartunk a korszerű technikával. Minden fejlesztés jól jön, az önkénteseink munkáját segíti, teszi könnyebbé – vélekedik Szabó Viktor.

– Külterületen, az üdülőknél is járőröznek?
– Természetesen. Szalkszentmárton teljes külterületi része majd háromszorosa a belterületnek. A község lakossága kb. 3 ezer fő, ami az üdülőszezonban közel megduplázódik. Az üdülőterületen egy ott élő polgárőrünk rendszeresen járőrözik, illetve a faluból is kijárunk egy Lada Niva szolgálati gépjárművel. Ennek tulajdonosa a megyei szövetség, egyesületünk az üzemben tartója. Idén szeretnénk saját autóra szert tenni, már várjuk az erre vonatkozó pályázatot. 

– Még a helyi cukrászda kirakatában is ott a felhívás: új tagokat vár a polgárőrség. Hogy halad a toborzás?
– Legutóbb tíz fiatal jelentkezett ifjú polgárőrnek. Ők középiskolások, akik az 50 órás kötelező közösségi munka keretében vettek részt a helyi polgárőrség tevékenységében. Jól sikerült az ismerkedés, nálunk is ragadtak. A 22 fős felnőtt létszámunkat is közel megdupláztuk az utóbbi időszakban. A korábbi létszám havi 350-400 óra járőrözést végzett, a legfrissebb statisztikát még nem ismerem.

– Mi a fokmérője a polgárőri jelenlét eredményességének?
– Büszkék vagyunk rá, hogy a szalki üdülőterületen öt éve nem volt betörés. Hozzáteszem, hogy egy kör járőrözés az üdülőövezet utcáiban, az több mint 30 kilométer a falutól számítva. Nagy segítség, hogy az üzemanyagköltséget támogatja a megyei szövetség, a helyi önkormányzat, illetve vannak egyéni felajánlások is. Helyi magánrendezvények – lakodalom, temetés, utcabál – biztosítását is vállalja a polgárőrség, aminek fejében üres csekket adunk a megbízónknak. Így nincs kötelezettség, ki-ki a pénztárcájához mérten támogathatja a munkánkat, amit sokan készségesen meg is tesznek.

Kitüntették a községet

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége Polgárőr Község kitüntető címet adományozott Szalkszentmártonnak, a helyi polgárőrség támogatásáért. Ezzel együtt a Szalkszentmártoni Polgárőr Egyesület 100 ezer forint működési támogatást kapott. Az egyesület jövőre ünnepli fennállása 25. évfordulóját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!