Közélet

2015.03.30. 12:14

Jó példák a közmunkára

Térkőgyártás, járdaépítés, belvízelvezetés, fűszerpaprika-termelés – kiskunsági jó példák a közmunkaprogramra.

Popovics Zsuzsanna

Szalkszentmártonban harmadik éve gyártanak térköveket, majd építenek belőle járdát a közterületeken a közmunkások. A Start munka program keretében az állam fizeti a munkabért, a dologi kiadásokat, így mindenképpen jól jár vele a falu – mondta el lapunknak Káposztás Tibor szalki polgármester. A térkőgyártással két legyet ütnek egy csapásra: munkát adnak a helyi munkanélküli lakosoknak, továbbá olyan maradandó értéket állítanak elő a település javára, amiből fejleszthetnek, ráadásul nem helyi forrásból. A járdaépítés nem kötelező önkormányzati feladat, de mindenképpen szükséges ellátni– tette hozzá a falu vezetője.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Öt ember naponta 700 térkövet gyárt. Két év alatt 1500 m2 járdát burkoltak már le
[/caption]Szalkszentmárton öt szegmensben pályázott állami támogatásra a hosszabb tartamú közfoglalkoztatás céljára. Ebből a forrásból valósítják meg a belvízelvezetést, az illegális hulladéklerakók felszámolását, a közutak karbantartását. Az elmúlt két évben megközelítőleg 1500 négyzetméter járda épült a településen a helyben gyártott térkő felhasználásával. Idén öten dolgoznak a kisüzemben. Naponta 700 db térkövet gyártanak, amikor megtelik az erre kijelölt terület, nekilátnak a járdaépítésnek.
– Éveken keresztül tudnánk értelmes munkát adni az itt élőknek – mondja Káposztás Tibor. – Olyan gondunk sosem volt, hogy ne legyen dolga a helyi közmunkásoknak. Idén összesen 42 embernek adunk munkát. Minden csapat mellé kell egy felelős, aki irányítja a napi munkát. Ezzel együtt megéri ezzel foglalkozni, hiszen az érintett családoknak ez az egyetlen bevételi forrásuk.

Dunavecsén a múlt szerdai testületi ülésen hangzott el, hogy milyen új eszközöket, nagy értékű gépeket vásárolt a helyi önkormányzat a márciusban elindult közmunkaprogram keretében, állami finanszírozással. Egyebek mellett láncfűrészt, damilos fűkaszát, döngölőbékát, térkőgyártáshoz szükséges rázóasztalt szereztek már be. A napokban pedig egy függesztett szántóföldi permetezőgéppel gazdagszik a város. Utóbbit hol használják majd? – kérdeztük Vörös Sándor dunavecsei polgármestert. – Erős fűszerpaprikát fogunk termeszteni a közfoglalkoztatás keretében – válaszolt. – Tavaly vágtunk bele, továbbá egyéb konyhakerti növények – hagyma, burgonya – termesztésébe. A mezőgazdasági közmunka keretében több mint tíz főt foglalkoztat az önkormányzat. Az értékesítést is megoldottuk: leszerződtünk a hasi fűszerpaprika feldolgozóval. Tavaly is ők vették át a termést. Az értékesítés forgalma után Áfát kell fizetnünk, amit az önkormányzatokra vonatkozó jogszabályok szerint meg is teszünk. A befolyt bevételt visszaforgatjuk a helyi rendszerbe. Tavaly a mezőgazdasági közmunkából nagyságrendileg 4 millió forintos bevételünk volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!