Kultúra

2014.11.30. 15:33

Háromszáz éve tanítanak

Fennállásának 300. évfordulója alkalmából díszközgyűlést tartott pénteken a kecskeméti piarista iskola.

Hraskó István

A piaristák kecskeméti alapítólevelén az 1714-es dátum szerepel, gróf Koháry István országbíró, Kecskemét földesura ekkor alapítványt hozott létre, míg az atyák 1715 telén érkeztek meg a városba. Mindezt figyelembe véve a mostani, 2014/15-ös tanévben ünneplik letelepedésük 300. évfordulóját a piaristák. A programsorozat kiemelkedő eseménye volt a városháza dísztermében pénteken tartott díszközgyűlés, amelyen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a piaristák olyan dolgok letéteményesei, amelyek időtlenek, mert minden időszakban újra tudták értelmezni a tanítást. Mint mondta, háromszáz éve ugyanazt tanítják, de annyira más módon, hogy mindig korszerű; nem az önzés, hanem az önzetlenség, a más emberre való figyelés kultúráját hirdetik.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek - aki egykor a kecskeméti piaristáknál tanult - kijelentette: a piarista rend Kecskeméten felélénkítette a katolikus életet, erősítette a magyarságot, továbbadta a kultúrát, ápolta az értékeket, mindazt, amit az emberiség kincsként őriz.
Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere hangsúlyozta: a piarista rend nélkül elképzelhetetlen lenne Kecskemét. A piaristákra úgy tekint a város mint "építő mestereire", mert oktató és nevelő munkájukkal hozzájárultak Kecskemét felemelkedéséhez. A kecskeméti piaristák egykori diákjai közül az irodalom és a történelem nagyjait sorolta fel, többek között Katona Józsefet, Táncsics Mihályt, Klapka Györgyöt és Sík Sándort.
- A legjelentősebb, amit tehetünk, ha továbbra is tisztességes, megbízható, szorgalmas, magyar hazájához, és szűkebb pátriájához, a társadalom legfontosabb közösségeihez, a családhoz, vallási közösséghez hűséges fiatalokat nevelünk, oktatunk, akik érzékenyek a társadalom minden rétegének problémájára, érdeklődnek a közügyek iránt, és tevőlegesen is akarják alakítani, jobbítani világukat - emelte ki beszédben Nagy Attila, a Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!