Közélet

2013.07.29. 22:36

Az ÁNTSZ óva inti a fürdőzőket a szökőkutak vizétől

A mai átmeneti enyhülés után újabb forró napok várnak ránk. Sokan a szökőkutakban keresnek felfrissülést, ám az ÁNTSZ szerint ez kifejezetten veszélyes lehet.

PN

Az idei nyár legforróbb napjait tudhatjuk magunk mögött és az előrejelzések szerint még nem tombolta ki magát a kánikula. A meteorológusok szerdától újabb felmelegedést jósolnak. A hét második felében nagy valószínűséggel újabb hőhullám köszönt be, a hét végére újra 35 fok fölé is kúszhatnak a hőmérők higanyszálai.

A nagy meleg rendkívüli módon megviseli a szervezetet. A legtöbben ilyenkor a strandokra menekülnek, de sokan köztéri szökőkutakban keresnek némi felfrissülést. Bár a szökőkutakban való fürdőzésre a legtöbb helyen nincs érvényben önkormányzati tiltás, az ÁNTSZ korábban kiadott közleményében kifejezetten arra kér mindenkit, hogy tartózkodjon ettől. A szökőkutak vize ugyanis szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, állati ürülékkel. Amennyiben nem gondoskodnak a megfelelő tisztításról, fertőtlenítésről, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, a kút belső felszínén olyan élőbevonat (nyálkás, csúszós réteg) alakul ki, amit a hagyományos technológiákkal nehéz eltávolítani. A kórokozók elszaporodhatnak az élőbevonatban, ami egyúttal rejtekhelyként is szolgál számukra a fertőtlenítőszerekkel szemben. Egy meleg nyári napon a szökőkutakban lévő víz könnyen felmelegszik, a 25°C feletti hőmérséklet pedig szintén elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását. A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó egysejtűek, baktériumok és vírusok kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik. Az ilyen jellegű fertőzésekre a gyerekek a felnőtteknél fogékonyabbak. Ha valaki csak a lábát lógatja a vízbe, az ebből szempontból nem jelent kockázatot.

A szökőkutak esetében kiemelten fontos egy „feltételesen kórokozó” baktérium, a Legionella. A Legionella baktériumok a vízhálózatokon keresztül jutnak a szökőkutakba, és a nyári kánikula idején elszaporodhatnak. Az apró vízcseppekkel a legionellák a tüdő léghólyagocskáiba is képesek lejutni és helyileg gyulladást okozni. A betegség súlyossága az enyhe influenzaszerű tünetektől az akár halálos kimenetelű tüdőgyulladásig terjedhet. A Legionella az egészséges emberre és gyermekekre nézve általában veszélytelen, de egy legyengült immunrendszer esetén enyhébb-súlyosabb megbetegedést válthat ki. Elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek számára jelent kockázatot.

Az autóban akár 80 fok is lehet

A kánikulával kapcsolatban a katasztrófavédelem is hasznos tanácsokkal látta el az autóba ülőket.
• Még rövid időre sem szabad gépkocsiba bezárva hagyni a gyermeket, idős embert, állatot, mert az autó belső tere nagyon hamar 80 fokra is felmelegedhet.
• A forgalomkorlátozások idején – amennyiben nem klimatizált a gépjármű - az ablakokat engedjék le. Ez csökkenti a fizikai és pszichés megterhelést.
• A járművezetők a nyári időszakban, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekének a légnyomását.
• A hosszabb útra indulnak a gépkocsiban utazók részére vigyenek – ha lehet hűtőtáskában – megfelelő mennyiségű folyadékot.
• A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, indulatosak.
• A nyári időszakban meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsa be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet.
• Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint gyakrabban pihenőt tervezni és tartani.

PN -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!