Premier

17 órája

A környezet védelmére és az akadályok legyőzésére tanít a Szentkirályfi – galériával

Szentkirályfi címmel mutatja be legújabb gyermekdarabját a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház kedden 15 órakor a nagyszínházban. Nem véletlen a zenés mesejáték címe, hiszen a cselekményt nagyban inspirálta Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország alapítójának életútja – kinek nevét a főhős viseli – és szakmai sikerei. A mű amellett, hogy varázslatos élményt nyújt gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, tanít is: a sikeres élet felépítésére és a világ ivóvízkincsének védelmére. A Szentkirályfi című darabról hétfőn tartottak sajtótájékoztatót.

Horváth Péter

Vízföldén apadni kezd a királyi forrás. A királyfi, Levente és barátja, Luna elhatározzák, hogy megmentik a szomjazó népet, és egy álomképet követve a Vízangyalok birodalmában találják magukat, akik komoly feltételekhez kötik a víz megosztását az emberekkel. A küldetés hamar egyértelművé válik: Leventének édesapja nyomdokaiba kell lépnie, megmenteni és óvni az éltető vizet. Éveken keresztül minden kiválóan folyik a maga medrében, Levente és az ízletes forrásvíz története sikert sikerre halmoz, mígnem egyszer csak felüti fejét egy újabb, hatalmas horderejű nehézség. A tét nagyobb, mint valaha, de itt már egy komolyabb, az egész népet érintő összefogásra van szükség, hogy a világ egy élhető, fenntartható élettér maradjon – ez a Kecskeméti Nemzeti Színház Szentkirályfi című gyermekdarabjának alaptörténete. A zenés mesejáték keletkezésének körülményeiről és a bemutatóval kapcsolatban hétfőn tartott sajtótájékoztatót Cseke Péter igazgató, a produkció rendezője, Tóth Kata és Varga-Huszti Máté, a darab írói, Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország alapítója és Gecsei Ádám, a darab alapjául szolgáló, azonos című könyv társszerzője. 

Szentkirályfi, Kecskemét, Katona József Nemzeti Színház,
Cseke Péter igazgató, Tóth Kata, Varga-Huszti Máté, Balogh Levente és Gecsei Ádám a Szentkirályfi sajtótájékoztatóján
Fotó: Horváth Péter

Cseke Péter kiemelte, hogy Balogh Levente életútja, annak története olyan kiemelkedő, hogy színpadra kívánkozik. Az erről szóló, szintén Szentkirályfi című mesekönyvet alapul véve írta meg a gyermekdarabot Tóth Kata dramaturg és Varga-Huszti Máté színművész, aki a zenét és a dalszövegeket is szerezte. A darab írása egy évvel ezelőtt kezdődött, és májusban már bepróbálták a darabot a feszített tempójú évadkezdés miatt.

A Szentkirályfi című darab számos fontos területre hívja fel a figyelmet

Cseke Péter hangsúlyozta, hogy a darab számos fontos területre hívja fel a figyelmet, így nemcsak a kicsik, hanem a felnőttek számára is értékes mondanivalóval bír. A direktor szerint fontos felhívni a figyelmet a Föld édesvízkészletének védelmére, és arra, hogy ezt a készletet a növekvő népességszámmal kiemelten kell óvnia az emberiségnek. Az előadás három pilléren áll – fejtette ki Cseke Péter. Az első az edukáció, a másik a víz szentsége, a harmadik pedig a szórakozás. A fiatalok azt is megtanulhatják az előadásból, hogy sokszor merülnek fel nehézségek, de azoktól nem megijedni kell, hanem legyőzni azokat.

Cseke Péter a szereposztásról elmondta, hogy a fiatal szereplők – akik Levente ifjúkorát jelenítik meg – a színház tanodája, a Nemzeti Dobogó növendékei, a felnőtteket pedig természetesen a teátrum kiváló művészei alakítják.

A produkció létrejöttében kiemelten fontos szerepet töltött be Szegvári Júlia színművész, aki nemcsak a darab egyik meghatározó karakterét játssza, hanem koreográfusként sok kreativitással, továbbá zenei és rendezői ötletek sorával segítette a próbafolyamatot, sőt az előadás látványvilágát fokozó, LED-falakra készült kisvideók is az ő koncepciója alapján készültek.

Tóth Kata elmondta, hogy a darab fő üzenete a víz tisztelete, ami elegendő gondolati mag az edukációhoz. Emellett egy gyermekbarátságot és egy felnövéstörténetet mutat be a Szentkirályfi.

Varga-Huszti Máté arról beszélt, hogy szerencsésen hatott a darab dinamikájára az, hogy Tóth Kata mellett írta a mesejátékot, és a zenét is ő szerezte. Ahogyan az is jót tett neki, hogy Cseke Péter szabad kezet adott nekik a munkában.

Balogh Levente a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy immár az edukáció a legfontosabb célja, és kiemelten a fiatal korosztályhoz szeretné eljuttatni az üzenetét. Tavaly mintegy 20 ezer fiatalnak tartott előadásokat. Mostani üzenete pedig a víz fontosságára irányul, és mivel gyermekdarabról van szó, a legifjabbakhoz is eljut az, hogy vigyázni kell a folyékony kincsre. A Szentkirályi alapítója méltatta a darabot, ami valós környezeti problémára reflektálva, a színház formanyelvén, művészien tárja a nézők elé a mondanivalót.

Gecsei Ádám, a színpadi mű alapjául szolgáló mesekönyv társszerzője visszaemlékezett a könyv születésének körülményeire.

A felnőtt szerepekben Körtvélyessy Zsolt, Lakatos Máté, Pál Attila, Kovács Panka, Csombor Teréz, Danyi Judit, Magyar Éva és Szegvári Júlia láthatók, míg a főbb gyermekszerepeket Varga Csanád/Kaszanitzky Gergő és Józsa Csilla/Szöllősi Adrienn játsszák.

A Szentkirályfi premierje kedden 15 órakor lesz a nagyszínházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában