Díjátadó

1 órája

Átadták az Év Olvasója díjakat Kiskunfélegyházán

Átadták az Év Olvasója díjakat a hétvégén a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban az országos könyvtári napok zárórendezvényén. A kiskunfélegyházi könyvtár a díjak átadásával megbecsülését szeretné kifejezni leghűségesebb olvasói, segítői számára.

Vajda Piroska

Az Országos Könyvtári Napok 2006 óta a könyvtáros szakma egyik legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata. – Az országban idén 1012 regisztrált intézmény vesz részt ebben az összefogásban, 849 településen, 3257 eseménnyel. A program célja, az érdeklődés felkeltése a könyvtárak sokszínű szolgáltatásai iránt – mondta el a díjátadón Abonyi Szilvia, a félegyházi könyvtár igazgatója. 

 Év olvasója,  Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Kiskunfélegyháza
Átadták az Év olvasója díjakat Félegyházán
Fotó:  Petőfi Sándor Városi Könyvtár

Arról is beszámolt, hogy a félegyházi könyvtár 2010-ben, indította útjára azt a kezdeményezést, amellyel szeretnék kifejezni megbecsülésüket mindazoknak, akik valamilyen formában kiemelkedően részt vesznek az intézmény mindennapi életében, azoknak, akik évek óta hűséges látogatóik, illetve azoknak, akik ebben a rohanó világban rendszeresen járnak könyvtárba, olvasnak könyvet. Mérlegelik, hogy ki mennyi könyvet kölcsönzött az adott évben, milyen rendszeresen látogatott a könyvtárba, és hogy valamilyen formában segíti, támogatja intézményt. Ezek alapján az idei évben hét címet osztottak ki mindezek elismeréséül. 

Az Év Támogatója: a Félegyházi Pékség

A könyvtár 2020-ban fordult először rendszeres támogatási igényért a Félegyházi Pékséghez, amely azóta is segíti a havonta megújuló időszaki tárlatok vendéglátását. A könyvtár számára a havi rendszerességű támogatás hatalmas anyagi segítséget jelent. Az idei évben ezen felül már két családi szombat délelőtt programját is segítették termékeikkel.  

Az Év Könyvtári Segítője: dr. Szabó Imre László

Dr. Szabó Imrét nem csak mi könyvtárosok, de a Könyvek Klubja olvasókör tagjai is jól ismerik. 2013-ban vette át a kör vezetését, Tóth-Kovács Nikolett ől. A pandémia éveit nem számítva, a folyamatosan működő klubot önkéntes alapon vezeti azóta is. Szívügyének tekinti közös célokat: az  ismeretterjesztést, az irodalom megismertetését, a modern irodalmi ismeretek bővítését és az olvasásnépszerűsítést. Lelkesen készül minden hónapban, hogy a kiválasztott közös olvasmányról és szerzőjéről ismereteket tudjon megosztani a klub tagjaival, akik az oldott, baráti és tiszteletteljes légkörben szívesen osztják meg nézeteiket, gondolataikat egy-egy elbeszélésről, regényrészletről. 

Az Év Olvasó Házaspárja: Gulyás Pál és Gulyás Pálné

A Gulyás házaspár szívesen és gyakran jár a könyvtárba. Legtöbbször együtt érkeznek, vagy itt várják meg egymást. Ez egy közös program számukra. Mindketten hasznos időtöltésnek gondolják az olvasást. Mindig figyelnek a könyvek lejárati határidejére, egymás könyveit is számon tartják. 2010-ben iratkoztak be együtt és azóta 1312 dokumentumot kölcsönöztek ki a könyvtárból.  

Az Év Olvasócsaládja: Varsás család

A Varsás családnál központi szerepet tölt be az olvasás. Hanga, Bíborka, Barnabás és Bende minden este meséket, történeteket hallgatnak szüleiktől. Korosztály szerint más-más könyvet kedvelnek, mégis türelmesen és érdeklődve végighallgatják az egymásnak választott könyveket is. A gyerekek gyakran édesapjukkal, Dániellel együtt jönnek a könyvtárba. Nagyon udvariasan viselkednek, egyetértésben megbeszélik, milyen könyvet kölcsönöznek. Libasorban, szépen csöndben érkeznek, és már jól bejáratott szokások szerint mozognak a könyvtárban. Szeretik az állatos képeskönyveket, meséket, regényeket. A szülők nagyon tudatosak a könyvek szeretetére nevelésben: ha a gyerekek kérdeznek tőlük olyan dolgokat, amelyekre maguk sem tudják a választ, együtt keresik meg nálunk vagy az otthon található könyvekben.

Az Év Betűbölcsise: Szabadszállási Nóra

Nóri már pocaklakó kora óta jár könyvtárba testvérével Botonddal, és édesanyjával Erzsikével. A Betűbölcsi rendszeres vendégei. Nórinak már egészen ismerős a könyvtár és könyvtárosok is. A Betűbölcsi előadásokat csendben végighallgatja, jókat alszik rajta, így édesanyja magába tudja szívni az új információkat. Nóri már négy hónapos kora óta a könyvtár tagja. Testvérével együtt szereti a zenélős könyveket és a lapozókat, édesanyja klasszikus értékeket képviselő könyveket is szívesen kölcsönöz gyermekeinek.

Az Év Gyermekolvasója: Kovács Izabella

Idén Izabella volt a legtöbb gyermekkönyvet kölcsönző kis olvasója a félegyházi könyvtárnak. Izus mindig mosolyogva érkezik a könyvtárba és puszikat dobál a könyvtárosoknak, akiket mindig felvidít a kislány jelenléte. Izabellát legtöbbször az Anyukája és időnként nagymamája viszi a könyvtárba. Nagyon szereti a zenélő könyveket, kedvencei az állatos könyvek, a Bing, a lapozók és a mesekönyvek.

Az Év Olvasója: Mezősi Mihály 

Mezősi bácsi 15 éve rendszeres olvasója a félegyházi könyvtárnak. A szépirodalmi könyvek mellett a szórakoztató irodalmat is kedveli, amelyek közül az izgalmas, kalandos regényeket kölcsönzi. Mindig mosolygósan érkezik, felesége és lánya, Ági is olykor elkíséri. Minden alkalommal a maximális 10 dokumentumot kikölcsönzi. A statisztikánk alapján felnőtt olvasók közül az idei évben ő kölcsönözte a legtöbbet, szám szerint 104 dokumentumot, kiérdemelve ezzel az Év Olvasója díjat Kiskunfélegyházán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában