Tárlat

2 órája

33 esztendő, 33 tárgy címmel nyílt kiállítás a kalocsai múzeumban – galériával

Nagyszámú érdeklődővel nyílt meg szombaton Gyűjteménygyarapító Múzeum – 33 esztendő, 33 tárgy címmel időszaki kiállítás a kalocsai Viski Károly Múzeumban.

Zsiga Ferenc

Az önkormányzati intézmény legújabb tárlatára érkezőket dr. Bagó Zoltán megválasztott polgármester köszöntötte. A múzeum mintegy százötvenezres gyűjteményéből kiválasztott kollekcióról elsőként Markó László, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre Egyesület elnöke beszélt, majd köszönetét és elismerését fejezve ki a kiállítás rendezőinek: Romsics Imre múzeumigazgatónak és Szabóné Lantos Andrea régész-történész főmuzeológusnak, továbbá és a tárlat építőinek, Farkas Ferencnek, Rideg Tamásnak és a Mikro-Grafika Kft. munkatársainak. 

Viski Károly Múzeum, kiállítás, tárlat, kalocsa
Gyűjteménygyarapító Múzeum – 33 esztendő, 33 tárgy címmel új kiállítás látható a kalocsai Viski Károly Múzeumban
Fotó: Zsiga Ferenc

Igazi ritkaságok a múltból

– Mi, kalocsaiak szerencsések vagyunk és büszkék lehetünk, hogy nemcsak a hagyományaink, hanem évszázados értékeink, tárgyaink, kulturális emlékeink is hozzánk szinte karnyújtásnyira, a Romsics Imre vezette Viski Károly Múzeumban, értő kezekben vannak. Nagyon örülök annak, hogy kalocsaiként, a városból elszármazottakként részesei lehetünk annak a kulturális örökségvédelmi munkának, amit a múzeum ezúttal is megrendezett és ilyen magas színvonalon bemutat – mondta dr. Bagó Zoltán, megválasztott kalocsai polgármester. 

Markó László, a Múzeum Barátok Köre egyesület elnöke az elismerő szavakat megköszönte, majd arra kérdésre adta meg a választ, miért 33 év 33 tárgy nevet viseli az időszaki kiállítás. – Azért, mert még ilyen gondolatok köré nem szerveződött kiállítás. A kincsestár sok-sok, talán milliós nagyságú darabja között most egy helyen láthatjuk, milyen ritkaságok gyarapítják a múltunkból őrzött kincseket, és mert Mert Romsics Imre etnográfus, néprajzkutató immár 33 éve gyűjti, gyarapítja a múzeum értéktárát.

– Ez a krisztusi kor, amit elnök úr emlegetett, egy hatalmas nagy gyűjteményfejlesztést jelent, hiszen ha megnézzük a 33 évvel ezelőtti átvételi dokumentumokat, akkor harminc néhány ezer leltározott tárgya volt a múzeumnak. Ez most 150 ezer fölött van, tehát az állomány közel 120 ezer darabbal bővült. Ha ezek minden egyes elemét figyelembe veszünk, körülbelül egymillió tárgyat őriz a kalocsai múzeum. Ebből talán látszik, milyen nehéz volt a mostani válogatás  – fejtette ki Romsics Imre. 

Három különleges tárgy a kiállításon

Az igazgató három kiállított tárgyra is felhívta a figyelmet. Az elsőt, egy faragott prést 33 éve gyűjtötte be Drágszélről. Különlegessége abban rejlik, hogy a kalocsai fafaragó hagyományoknak ez az egyetlen megmaradt példánya. Ráadásul még az is rajta van, hogy 1891-ben ki faragta. Romsics Imre nagyon különlegesnek nevezte a préssel szemben látható két gipsz féldomborművet. Amint aláhúzta, a kalocsai szállásokon nem ismerünk több ilyen maradványt, ahol parasztházra ilyen műalkotás került volna. A homlokzat ritkaságszámba menő díszét fényképen Bárth János, a múzeum korábbi igazgatója örökítette meg. Romsics Imre felhívta a figyelmet, hogy a tárgyak melletti leírásokból nem csak az adott tárgyra, hanem a gyűjtés körülményeire vonatkozóan is érdekes információkhoz juthatnak a látogatók. A következő kiemelt tárgy a tárlat közepe táján látható lapos oszloptalp volt. Erről szólva az hangzott el, hogy Kalocsa városnak ez az egyetlen reneszánsz emléke, ilyen nincs több, habár a mostani, a főszékesegyház körül zajló ásatások eredményeit nem ismerik. Erre a „gyönyörűségre” egy rózsabokor ültetése közben találtak rá, szépségét és művészeti értékét az oszloptalpat körbe ölelő faragott gyöngysor adja. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában