Lila ákác

6 órája

Szép Ernő klasszikusát állítja színpadra a Kecskeméti Nemzeti Színház – galériával

Szép Ernő legfontosabb és legtöbbet játszott művét, a Lila ákácot viszi színre a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A darabot Kovács Lehel, a teátrum művészeti vezetője rendezi, amiből már sejthető, hogy roppant eredeti, végtelenül izgalmas ötletekkel tűzdelt módon tárja a közönség elé a klasszikus szerző tollából származó szerelmes históriát. A főbb szerepekben Koltai-Nagy Balázs, Bori Réka és Märcz Fruzsina látható. A Lila ákác premierje pénteken 19 órakor lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.

Horváth Péter

Szép Ernő klasszikus regényének megírta színpadi változatát, melyben egy budapesti fiatalember, Csacsinszky Pali szerelmi kalandjait mutatja be a múlt század elején. A hol mulatságos, hol érzelmes történet realista körképet ad a magyar városi kisemberek életkörülményeiről és lehetőségeiről. 

Szép Ernő, Lila ákác, Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház
Szép Ernő klasszikusát állítja színpadra a Kecskeméti Nemzeti Színház
Fotó: Benkő Emese

A rendező, Kovács Lehel elmondta, a Szép Ernő-darab az ő választása volt, melyben – hiába csaknem 100 éve íródott – számos aktualitás fedezhető fel. Az Arizona Mulató, ahol a darab egy része játszódik, s ahol Manci táncosnő, egy vad, szexista közeg volt, s ez a szexizmus a mai társadalomból sem veszett ki, de emellett más emberi gyarlóságok is örökké velünk maradnak. A színészekről elmondta, hogy Szép Ernő mintha rájuk, Bori Rékára és Koltai-Nagy Balázsra írta volna a két főszerepet, és elismeréssel szólt kettejük közös játékáról.

Szép Ernő Mancija a magyar irodalom egyik legszebb női főszerepe

Bori Réka számos zenés főszerep után játssza Tóth Mancit, Csacsinszky Pali gyermeki tisztaságú, hűséges szerelmét. A színművésznő megtisztelőnek érzi a feladatot, hiszen Mancit a magyar irodalom egyik legszebb női főszerepének tekinti. Izgatottan kezdett a karakter megformálásába, és mint fogalmazott, néha kétségei is támadtak a szerep nehézségei miatt, hiszen hatalmas váltásokkal és érzelmi hullámzással kell dolgoznia. Bori Réka elmondta, hogy ugyan a saját eszköztárából merít, alapjaiból igyekezett felépíteni Manci karakterét, akinek központi személyiségvonása a gyermekiség, amit a színésznő a karakterépítés folyamatában magában is felfedezett. A színművész kiemelte, hogy nagy segítség, hogy Koltai-Nagy Balázzsal játsszák a két főszerepet, hiszen nagyon jó partnerei egymásnak.

A színművésznő szerint hangsúlyos a darab igényes rendezői eszközökkel megteremtett humora, amin úgy kacagunk, hogy közben belefacsarodik szívünk. Bori Réka hozzátette, hogy minden nehézség mellett a próbafolyamat során mindvégig érezhető volt, hogy biztos lábakon áll a darab.

A szöveg komoly kihívást jelent

Koltai-Nagy Balázs bújt az időnként csetlő-botló Csacsinszky Pali bőrébe. A színművész nehéz karakterépítésről számolt be, mert nehezen érzett rá a komplex személyiségű Pali arányaira. Azonban a próbafolyamat vége felé rátalált arra, hogy miként ragadja meg a szerep lényegét. A férfi főszereplő arról is beszélt, hogy gördülékeny volt a próba partnerével, akivel az életben is egy párt alkotnak, azonban arra mindketten ügyelnek, hogy a színház küszöbét átlépve civil életüket a fogasra akasztják. Koltai-Nagy Balázs a darab egyik fontos tanulságaként fogalmazta meg, hogy nem érdemes az elérhetetlen személy után epekedni, aki ráadásul nem is érdemes a szerelmünkre, amikor az élet odanyújtja azt a valakit, aki minden szempontból megfelel valódi vágyainknak, amiket esetleg még nem is ismerünk.

A színművész kiemelte, hogy az eredeti Szép Ernő-szövegek szólnak a színpadon, ami színészileg jelentős kihívás, hiszen itt-ott szinte archaikusnak ható fordulatok hangzanak el, azonban ez szükséges ahhoz, hogy a századeleji miliő megteremtődjön.

A Lila ákác premierje pénteken 19 órakor lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában