Költészet

2024.09.10. 11:10

Verseivel mutatkozott be Kerekegyházán Szedő Tibor paralimpikon

Szedő Tibor volt a vendége a minap a Kerekegyházi Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubjának. A résztvevők az Európa- és világbajnok paralimpikon Szerelemhíd című verses kötetét ismerhették meg a szerző jóvoltából, akinek szakács a szakmája.

Gulyás Sándor

Szedő Tibor paralimpikon életének első felében a sport játszotta a főszerepet. Úszni ötévesen kezdett. Általános iskolai tanulmányait a Hajós Alfréd Sportiskolában kezdte, majd a Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskolában folytatta. Tehetségére testnevelő tanára, Bodó Antal figyelt fel.

Szedő Tibor, paralimpiai bajnok, vers
Arra törekszem, hogy nyomot hagyjak olvasóim lelkében műveim által – fogalmazott Szedő Tibor
Fotó: Gulyás Sándor

– Sportpályafutásom folyamatosan ívelt felfelé edzőm, Nagy Károly irányítása mellett, később Mentes Éva edzőhöz kerültem. Az első kiemelkedő eredményem 1997-ben Spanyolországban, az Európa-bajnokságon 50 pillangóban megszerzett bronzérem volt, ahol váltóban két ezüstérmet is szereztünk. Két évvel később Németországban, az Európa-bajnokságon 50 pillangóban sikerült nyernem. Aranyérmes lett a 4×50-es vegyes váltónk, elvettük az angolok világcsúcsát, és a 4×100 gyorsváltóban ezüstérmet szereztünk. A Sydney-i Paralimpiára 2000-ben kvalifikáltam magam, ahol 50 pillangón bronzérmet szereztem, az elődöntőben Paralimpiai csúcsot úsztam, illetve megnyertük a 4×50 méteres vegyesváltót saját világcsúcsunkból lefaragva. 

A világbajnokságon Hong Kong-ban 2003-ban, régóta dédelgetett álmom valósággá vált: pillangóban megnyertem az aranyat, és a négy váltóban is győzedelmeskedtünk. 

Teljesítményemet számos elismeréssel jutalmazták, a legbüszkébb a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjére vagyok. A sportban elért sikereim jutalmaként 2017-ben az Olimpiai Parkban felavatott táblára felvésték az én nevemet is – emlékezett vissza a parasportoló.

Szedő Tibor felhagyva a versenysporttal, az irodalom felé fordult. Első verses kötete Az elzsákmányolt idő 2020-ban, magánkiadásban látott napvilágot. 

– Tizennégy évesen kezdtem írogatni, rímekbe szedtem gondolataimat. Nyolc éve foglalkozom komolyabban az irodalommal. Több stílust kipróbáltam, ám csak a versben tudtam igazán kiteljesedni. Nyertem díjakat is, négy kötetem jelent meg ez idáig magánkiadásban. Több mint hatvan antológiában szerepelnek lélekrezdüléseim. Az írás számomra önkifejezés. Hét önálló hangos CD lemezem van. A Kaláris magazinban, a Nyírségi Gondolat és Alkotó című újságban publikálok évek óta. Négy év alatt négy önálló verseskötetem látott napvilágot. Idén jelent meg a Szerelemhíd című verseskötetem, amiben tíz témakör szerepel, a lélekversektől kezdve a szerelmes versekig. A múltbeli sikereimből építem a jövőmet. Arra törekszem, hogy nyomot hagyjak olvasóim lelkében műveim által – fogalmazta meg költői hitvallását Szedő Tibor.

Nyolc év, négy verseskötet

Szedő Tibor irodalmi munkásságáért az elmúlt időben számos elismerést kapott. Egyebek mellett elnyerte 2017-ben az Év Költője címet az Aranycsillag Művészeti csoportban. Egy évvel később második lett A Toll és Ecset Alapítvány által meghirdetett pályázaton, Szárnypróbálgatók pályázaton 2022-ben a bronz, tavaly ezüst minősítést kapott. A Beöthy Aranytoll díj, a Cserhát Aranytoll díj, valamint a Kaláris I. fokozatú Nívódíjának, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör Ezüst Emlékérmének birtokosa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában