Kecskeméti Nemzeti Színház

2024.09.15. 10:00

Művészetek Főutcája: a közönség állótapsával rajtolt el a fesztivál Kecskeméten – galériával, videóval

Szombat este tartották az első alkalommal megrendezett Művészet Főutcája megnyitóját a Kecskeméti Nemzeti Színház nagyszínházában. A helyszínválasztás kényszerűségből született, hiszen az eredetileg szabadtéri összművészeti fesztivált a Rákóczi útra álmodta meg Cseke Péter direktor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kecskeméti regionális munkacsoportja elnöke, de az időjárás a falak közé kényszerítette. Ám ez mit sem vont le a rendezvény értékéből, zárt térben is kiválóan működtek a programok, a közönség vastapssal jutalmazta a produkciókat.

Horváth Péter

A megnyitón Cseke Péter köszöntőjében elmondta, hogy a fesztivál célja az MMA nagy és sokszínű családjának, vagyis mind a 9 tagozatának bemutatása, és példaértékű összefogásnak köszönhetően valósult meg. A fesztiválon megjelenik az építőművészet, a film- és fotóművészet, az ipar- és tervezőművészet, az irodalom, a képző- és népművészet, a színházművészet és a zeneművészet. A programokon együtt vannak akadémikusok, köztestületi tagok és MMA-ösztöndíjasok, valamint a kecskeméti művészek és fiatalok. 

Művészetek Főutcája, Cseke Péter, Kecskeméti Nemzeti Színház
Szombat este tartották az első alkalommal megrendezett Művészet Főutcája megnyitóját a Kecskeméti Nemzeti Színház nagyszínházában
Fotó: Bús Csaba

Cseke Péter emlékeztetett, hogy a művészet legmélyebb értelme a kapcsolódás az alkotó és a befogadó között. Ezt katalizálja a művészeti fesztivál is, különleges találkozási lehetőségeket kínálva művészek és a közönség között, aminek megvalósításához a művészek hatalmas elköteleződése volt szükséges.  

A megnyitón közreműködött a Kodály Iskola ütőegyüttese, Palotás Gábor felkészítő tanár vezetésével, valmint Miraculum Gyermekkórusa.

Nagy sikert aratott az Eszenyi Enikő és Járai Máté decemberben bemutatandó Élet rapszódia című műsorából adott ízelítő. A szünet után a Kecskeméti Nemzeti tavalyi szezonban bemutatott, és az idei évadban is műsoron tartott Felhangolva című koncertszínházát láthatta a nagyérdemű. A közönség állótapssal jutalmazta a különleges előadást.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap is zárt térben rendezik meg a programokat, a szabadtéri színpad műsorai a Kelemen László Kamaraszínházba és a Kulissza Kávézóba kerülnek.

10 órától a Ciróka Bábszínház Aranyszőrű bárány előadása a Kamaraszínház előcsarnokában lesz megtartva.

11 órától Csík János és a Mezzo koncertjével kezdődik a program.

13 órakor a Nemzeti Dobogó ifjú tehetségei lépnek fel.

14 órától Pintér Lajos költői délutánja Danyi Judit és Hegedűs Zoltán színművészekkel

15 órától Piros Ildikó és fia Huszti Gergely felolvasódélutánja lesz – Úrilányok az Adrián

16.30-tól Sáfár Mónika és lány Monos M. Franciska: „Most te jössz!” című műsora lesz.

17.30-tól a Bokros trió és Savanya István- Várkonyi Eszter: Gyöngyszemek című világzenei koncertje várja a zeneszeretőket.

18.0-tól a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely ünnepi műsora zárja a programot.

A Kulissza kávézóban a korábban meghirdetett Animációs rendezőportrék könyvbemutatót az eredeti 11 órás időpontban tartják meg.

15 órától ugyanitt Zsuffa Tünde író közönségtalálkozója lesz.

16 órától Tóth Péter Lóránt versvándor „Toldi írójához elküldöm lelkemet”-című műsora következik.

A „Színészek a padon” programot a Rákóczi út sétánya helyett a Kirakat Galériában tartják meg szombat délután 14 és 17 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában