Sajtótájékoztató

2024.09.04. 19:15

Művészetek Főutcája: jövő héten kezdődik Kecskemét legújabb összművészeti fesztiválja

Két nap alatt több mint 60 program várja a látogatókat a szeptember 14-15. között a Művészetek Főutcája című ingyenes összművészeti fesztiválon Kecskeméten. A város legújabb művészeti fesztiváljának a Rákóczi út melletti intézmények, a Tudomány és Művészetek Háza, a Cifrapalota, a Kelemen László Kamaraszínház és a volt Szigma épülete ad otthont. Az eseményről szerdán tartott sajtótájékoztatót Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház direktora, akadémikus, a fesztivál ötletgazdája és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Lechner Kávéházban. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy idővel nemzetközi művészeti fesztivállá nőheti ki magát a kezdeményezés.

Horváth Péter

A sajtótájékoztatón Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház igazgatója, egyben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, és az MMA Kecskeméti Regionális Munkacsoportjának elnöke kiemelte, hogy a megyeszékhely legújabb fesztiválja igazi ősbemutató. A cél, hogy kötetlen hangulatú utcai fesztivál keretében bemutassák az MMA mind a 9 tagozatának művészeti sokszínűségét, illetve azt, hogy a kecskeméti régió művészei milyen sokféleképpen kapcsolódnak ehhez.

Művészetek Főutcája sajtótájékoztató, Kecskemé,t Cseke Péter, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester
A sajtótájékoztatón Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház direktora, akadémikus, a fesztivál ötletgazdája és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Lechner Kávéházban
Fotó: Horváth Péter

Beszélt az MMA Kecskeméti Regionális Munkacsoportja kulturális programokat támogató alaptevékenységéről, amit ezzel a fesztivállal most jelentősen túllépnek. A jelenleg 30 akadémikust és 19 nem akadémikus köztestületi tagot tömörítő munkacsoport tagjai összefogásának eredménye a fesztivál színes programja, amit a szervezők kiegészítettek kecskeméti intézmények és művészek felkérésével, illetve helyi fiatalok bevonásával.

Nagy jelentősége van az ilyen jellegű kezdeményezéseknek

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjében kiemelte nagy jelentősége van az ilyen jellegű kezdeményezéseknek a város életében.

– A Rákóczi út fejlesztése első fontos pontja volt Kecskemét fejlesztési tervének 15 éve. Mára élettel teli főutcává vált és számos minőségi szórakozást kínáló hely található az utcában. Ezzel a fesztivállal még magasabb szintre emelhető a Rákóczi úti fejlesztések sora. Az ottani vállalkozások számára új inspirációt jelent egy ilyen esemény megrendezése. 

A kecskeméti és a régióból származó művészek tudnak tartalmat adni ennek a fesztiválnak 

– mondta a polgármester.

Hozzátette, a város számára megtiszteltetés, hogy az MMA Kecskemét központtal hozta létre a regionális központot. – A városunk nemcsak lakóhely, ahová dolgozni és aludni járunk, hanem az oktatás és a kultúra is magas színvonalat képvisel. Ezért dolgozunk közösen. Azért dolgozunk, hogy Kecskemétet újra arra a kulturális szintre emeljük, amiről legendásan híres. Ez a program később akár egy nagy nemzetközi fesztivállá is nőhet – tette hozzá a polgármester.

Három helyszínen várják az érdeklődőket

Cseke Péter ismertette a fesztivál főbb programjait és helyszíneit: három helyszínen, a Tudomány és Művészetek Házában, a Cifrapalotában és a volt Sygma áruház épületében („Kirakat Galéria”) rendeznek kiállításokat, amelyeken megjelenik az építőművészet, a film- és fotóművészet, az ipar- és tervezőművészet, a népművészet és a képzőművészet. A tárlatokat a fesztivál idején túl, szeptember 30-ig, a Cifrapalota esetében pedig még tovább látogathatják az érdeklődők.

Szabadtéri színpad épül a Kelemen László Kamaraszínház előtti téren, ahol szombaton ünnepélyes megnyitóval a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsorával indul a hivatalos program. Szombaton 19:30-tól a Kecskeméti Nemzeti Színház tavaly bemutatott, nagy sikerű Felhangolva című produkciója lesz látható, ezúttal rendhagyó módon szabadtéren. 

Vasárnap többek között zenei programok, bábszínházi előadás és irodalmi programok várják az érdeklődőket.

A fesztivál idejére szombat késő délutántól vasárnap estig lezárják a Rákóczi út városból kivezető oldalát, valamint kérik a lakók és az autóval érkezők fokozott türelmét a parkolással kapcsolatban. A színpad építése miatt péntektől lezárják a Kelemen László Kamaraszínház előtti parkolót is.

A fesztivál a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, az MMA Kecskeméti Regionális Munkacsoportja, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata közös szervezésében valósul meg.

A fesztivál programjai ingyenesek. 

A programfüzet ide kattintva érhető el.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában