Csipkeház

2024.08.26. 13:50

Halasi csipkevarrók is készítik a Nemzeti Színház díszfüggönyét – galériával, videóval

Újabb rész készült el a Nemzeti Színház díszfüggönyéből, a halasi Csipkeházban mutatta be belőle egy részletet, Hászné Baksa Nikolett és Kardos Zsuzsanna csipkevarrók is hímzik a gigantikus alkotást. A függöny elemeit tizenkét tekercsen juttatják el szerte a Kárpát-medencében, hímzőasszonyok évek óta öltögetik a magyar népművészet motívumait a gigaméretű iparművészeti alkotásra, amelyet Kustán Melinda textilművész álmodott meg.

Pozsgai Ákos

A nemzet szellemi és kulturális összetartozását hordozó díszfüggöny újabb eleme lett kész, amelyet Hászné Baksa Nikolett halasi csipkevarró készített és amelyet a Csipkeházban mutattak be. 

Nemzeti Színház, halasi csipke, függöny,
Halasi csipkevarrók is készítik a Nemzeti Színház díszfüggönyét
Fotó: Pozsgai Ákos

Június elején a Nemzeti Összetartozás Napján a Nemzeti Színházban mutatták be a többi készülő függönyrészletet, itt volt látható Kardos Zsuzsanna, a halasi Csipkeház művészeti vezetőjének keze munkája is, aki ugyancsak egy részt hímzett a függönyön.

A hímzőasszonyok évek óta öltögetik a magyar népművészet motívumait a Nemzeti Színház készülő díszfüggönyébe, a történetszövésben mitológiai alakok is megjelennek. A mintánként (hatvanszor nyolcvan centiméter) háromszáz–ötszáz munkaórát hímző asszonyok a magyar sorsot öltik apró mozdulatokkal a bársonyba.

Kustán Melinda, a függöny megálmodója, a Kézimunka Akadémiával együttműködésben a Budapest Közép-Európai Divathét - BCEFW – keretében augusztus végén kiállítással egybekötött pódiumbeszélgetésen mutatja be a Nemzeti Színház nagyszínpadi díszfüggönyének tervezését és készítési folyamatát, a leendő nagyszínpadi díszfüggönyéből két hímzett sávot is megnézhet a közönség.

A százhatvanhét négyzetméteres függöny nyolcvanöt százalékban elkészült, az ország legnagyobb „varrodájában”, Szegeden fogják összeállítani, mielőtt rendeltetési helyére kerül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában