Kecskemét

2024.07.21. 07:00

Ingyenes zenei programok a Kodály Művészeti Fesztiválon

Idén július 22-28. között zajlik Kecskemét egyik legrangosabb nyári rendezvénysorozata, a Kodály Művészeti Fesztivál. A Hírös Agóra szervezésében a komolyzenei programok között számos ingyenesen érhető el.

Sebestyén Hajnalka

Az előző évekhez hasonlóan idén is több helyszínen tartják meg a zenei csemegéket. Összeállításunkban ízelítőt adunk a rangos programokból, kiemelve az ingyenesen látogathatókat. 

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Együttese
Fotó: Horváth Péter / archív-felvétel

Hétfői programok

Július 22-én, hétfőn 18 órakor nyílik meg SHIFT címmel Csurka Eszter Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a Hírös Agóra Kulturális Központban. Az ingyenes tárlatot megnyitja Barta Dóra, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója. A műsorban közreműködik Sipos Gábor Gerő gordonkaművész. Megtekinthető augusztus 11-ig.

19 órakor a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar ütőegyüttese a Deák téren felállított Kodály Ponton hallható, szintén ingyenesen. Fellép: Kiss Imre, Majsai Bálint, Palotás Gábor.

Hétfő estét egy belépős program zárja. 20 órakor kezdődik a Hírös Agóra KultKaszinóban, a közönség a Kodály Quartetet hallgathatja meg. 

Keddi programok  

Július 23-án, kedden mindhárom program díjmentesen látogatható. A Hírös Agóra Otthon Moziban 18 órától megtekinthető Perényi Miklós és a Concerto Budapest koncertjének vetítése, melyet a Müpában 2013-ban adtak. 

19 órakor az M. Bodon Pál Zeneiskola Kiscsillagai láthatók-hallhatók a Deák téren, a Kodály Ponton. Fellépnek: Barta Franciska (ének, fuvola) és Szabó Sára Borbála (ének), Katonka Milos (zongora), Kovács Márk Zsolt (zongora), Kohut Péter Pál (gitár). A barokktól a modern művekig hallhat klasszikus darabokat a közönség.

Az estet egy ingyenes koncert zárja. 21 órakor a Romkertben a Kodály Spicy Jazz játszik. A zenekar Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére 2017-ben indította útjára zenei projektjét azzal a céllal, hogy az iskolai énekórákról és kóruspróbákról jól ismert magyar népdalok friss, kreatív és lendületes megközelítésben ismét eljussanak a közönséghez, elsősorban a fiatalokhoz. A megalakulás óta eltelt időszakban a zenekar számos koncertet adott itthon és külföldön. 

Szerdai programok

Július 24-én, szerdán 18 órakor nyílik meg Kodály Városa címmel Kovács Szabolcs fotókiállítása a Hírös Agórában. Kecskemét történelmi városközpontjának rejtett kincseit és építészeti részleteit örökítették meg a fotók. Az ingyenesen látható kiállítás kurátora: Újvári Sándor fotóriporter. A kiállítást megnyitja: Kazi Roland média művész. Közreműködik: Pitykés Zenekar. Megtekinthető augusztus 7-ig.
19 órakor a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Rézfúvós együttesen játszik a Kodály Ponton, az Evangélikus templom előtt. Fellép: Pallagi Gábor (trombita),Vizhányó Eszter (trombita), Magyari András (tuba) Magyari Benkő Gabriella (kürt), Hámori Áron (harsona).

Szintén szerdán 20 órakor egy újabb zenei csemegét kínál a fesztivál, ez azonban már belépődíjas. Kiss Zsolt és a Four Bones Quartet közös koncertjének Végh Lajos homokanimációjával az Evangélikus templom ad helyet. 

Csütörtöki programok

A Kodály Pont ismét a Deák téren várja a zeneszerető közönséget. 19 órakor az M. Bodon Pál Zeneiskola „Az ifjú tehetségektől a művészekig” címmel adnak műsort. Fellépnek: Szücs Hunor (gitár) és Ambrus Anett (hegedűművész), Kohajda Ádám, Tóth-Kovács Johanna (zongora), Dr. Szabóné Baunoch Ágnes és Nemes Dóra (zongora) művésztanárok). A barokktól a modern művekig hallhat klasszikus darabokat a közönség.

Este, 20 órakor egy újabb belépős koncert lesz a Piarista templomban. A Holland Ifjúsági Vegyeskar és a De Tuin koncertje hallgatható meg. 

Pénteki programok

19 órakor a Kodály Ponton, a Deák téren a Kodály Intézet és a Kodály Szeminárium tehetségei lépnek fel: Lara Afrazmanech, Jingji Tan, Yvonne See, a a Kodály Intézet idén végzett MA-szakos hallgatói

20 órakor egy nagyon különleges zenei csemegét ajánlanak a közönségnek, belépődíj mellett. Péter Bence a Hírös Agórában játszik. Péter Bence világhírű virtuóz zongoraművész, zeneszerző és zenei producer, aki egyben „A világ leggyorsabb kezű zongoristája” címet is viseli, amivel bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe. Saját szerzeményei, átdolgozásai és egyedülálló játékmódja óriási sikernek örvend a világ színpadain.

Szombati programok

19 órakor a Kodály Ponton Bálint Immánuel lép fel. A program ingyenesen meghallgatható. 

20 órakor a Trió Passacaglia: Passacaglia Della Vita / Passacaglia Della Morte című zenei műsor látható-hallható a Városháza Díszudvarán. Szintén belépős. A program két részből áll, műsor közben közös séta (passacaglia) lesz a Városháza díszudvarából a Barátok templomába.

Vasárnapi programok

A zárónapon két ingyenes program érhető el. A Kodály Ponton 19 órakor a Leskowsky Hangszergyűjtemény Népi hangszerkóstolójára invitálják a közönséget. A Kodály Fesztivál végül 21 órakor Atmoszféra koncerttel zárul a Főtéren, az árnyas fák alatt. Közreműködik a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar. Szólista: Daniel Rowland hegedűn. Vezényel: Hollókői Huba

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában