Galériával / Videóval

2024.07.27. 11:20

Angyalnyelven, kegyelmi állapotban festette Sáli Levente halasi csipkébe írt történeteit

Sáli Levente kiskunhalasi alkotó akril festményeiből nyílt kiállítást a halasi Csipkeházban péntek délután. Több művészeti ág találkozott a tárlaton, a halasi csipke a festészet és a homokanimáció, amely szervesen illeszkedett a tárlat témájához, a város jelképeit, valamint a halasi csipke motívumait megjelenítve.

Pozsgai Ákos

Sáli Levente legújabb festményeinek témáját a halasi csipke ihlette. Elmondása szerint már gyerekkora óta lenyűgözték a csipkék, de nem érezte magát elég érettnek és méltónak arra, ahogy, mint fogalmazott, „egy ilyen csodához tudna kapcsolódni”. Aztán egy őszi napon a kertjük végében a mindenre aranysárga kontúrt rajzoló napsugarak fényében érte az isteni felismerés, hogy megalkossa a mostani kiállításon bemutatott képeket. Speciális festési technikával készült képei elkészítéséhez egy különleges nyelv segített neki, az angyalnyelv, amit bevallása szerint a kegyelmi állapotban hozott létre.

Sáli Levente, halasi csipke, tárlat
Sáli Levente munkáit láthatjuk Halason
Fotó: Pozsgai Ákos

A kiállítás megnyitója Levente zenés homokanimációjával kezdődött, majd Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója köszöntötte a vendégeket a Halasi Csipke Közalapítvány nevében. Megköszönte a művésznek, hogy ezúttal festményei témájának a halasi csipkét választotta.

– Úgy gondolom, hogy mind az alkotó, mind a halasi csipke nyert ebből a közös projektből, hisz a festményeknek köszönhetően még több emberhez eljut a halasi csipke világa és még több ember szereti meg. Ugyanakkor az alkotó képei is új közönséghez jutnak el, akik a Csipkeházban az állandó kiállítás mellett az időszaki kiállítást is megtekintik – mondta az igazgató.

Fülöp Róbert polgármester a kiállítást bevezető köszöntőjében azt hangoztatta, hogy a halasi csipke közös kincsünk, ahogy az a festő homokanimációján is megjelent.

– Azon dolgozunk, hogy a halasi csipkét ne csak a Csipkeházban, hanem más extra felületeken is be tudjuk mutatni. Példaként említette a hatalmas halasi csipkét ábrázoló graffitit a csipkemúzeummal szemközti társasház tűzfalán, amit a lengyel street art művész, NeSpoon álmodott meg és készített el, aki világszerte csipkével dekorálja a házak falait. És most ebbe a sorba illeszkedik Sáli Levente Csipkébe írt történetek című kiállítása is – emelte ki a városvezető.

A kiállítást Kollarics Gábor művészettörténész nyitotta meg. – „Szokatlan találkozása ez a kiállítás két ellentétes minőségnek. Az alaktalanság kozmikusan gomolygó feketéjének, és a cérnavonal fehérjének. A múlt rétegeit oly hatékonyan elleleplező, az idő homályából foszíliaként kirajzolódó alakok, mint öröktől fogva létező ideák tűnnek elénk Sáli Levente akrillal festett vásznain. Legújabb képsorozatában a halasi csipke motívumvilágából merített inspirációk a kiváló rajztudással és huszonöt éves festői gyakorlattal rendelkező kiskunhalasi festőművész – fogalmazott a művészettörténész, aki megnyitójában kiemelte, hogy a magát autodidaktaként képező művész önálló alkotói útján a szürreális fantáziáktól a dekoratív szín és formakísérleteken, valamint a világ háromdimenziós kiépítésén át most eljutott a hagyományban felbukkanó ősképekig.

A művészettörténész szerint van egy sajátossága a csipkéken megjelenő képeknek és ornamentikának, mely magából a cérna anyagszerűségéből fakad. Ez pedig a szecessziós vonalkultúra, az egybefogott letisztult zárt körvonalak, amely megjelenik az ábrázolt alakokon. Ez párosulva a szimmetrikus keretmintázatokkal, az életképszerű megjelenítéstől a jelképiség felé tolja el a csipketervek hatását. Kollarics Gábor szerint erre a hatásra építenek Sáli Levente festményei is. A kiállítás szeptember 13-ig látogatható a Csipkeház nyitvatartási ideje alatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában