Művészet

2024.07.19. 18:28

A maga örömére fest a kecskeméti „képítész” Bóna Edit

Bóna Edit „képítész” volt a vendége a minap a kerekegyházi Szecsődi Udvarház Előadók és Alkotók Klubjának. A kecskeméti alkotó az épületek és a tenger kapcsolatáról szóló képeivel mutatkozott be.

Gulyás Sándor

Bóna Edit tizenöt éven át vezette képzőművészeti galériáját Kecskeméten. Számos kiváló kortárs művész alkotásaiból rendezett kiállítást. Ezen időszak alatt szerzett élményei hatására ragadott ecsetet maga is, majd különböző festészeti kurzusokon, alkotótáborokban tanult festeni.

Bóna Edit, alkotás, festés
Az alkotás boldogságot, örömet okoz számomra – vallja Bóna Edit
Fotó: Gulyás Sándor

– Művészbarátom hívásának eleget téve lettem résztvevője egy alkotótábornak, ahol mondhatni beleszerettem a festészetbe. Először az olaj, majd a pasztell technikával próbálkoztam, végül az akril mellett döntöttem. Mesterem a budapesti Sebestyén János festőművész lett, akinek az alkotótáboraiban sokat tanultam. Képeim témáinak jó részét utazásaimmal kapcsolatos élményeimből merítem, melyeket leginkább nonfiguratív, szürreális formában jelenítem meg – fogalmazott Bóna Edit, aki korábban eredeti szakmájában, építészként dolgozott a megyeszékhelyen.

A kecskeméti alkotó számos csoportos tárlaton mutatta be képeit Kecskeméten, Budapesten és az ország jó néhány településén. Munkáival a megyeszékhelyen, a Rákóczi úti festmények kirakatban több alkalommal találkozhatott a műértő közönség. 

– A kirakatgalériát Vámos Zoltán képzőművész hívta életre, neki köszönhető, hogy időről időre itt mutatkozhatnak be a kecskeméti örömfestők. Vámos Zoltántól első kiállításom alkalmával kaptam a „képítész” elnevezést, igen találóan, mely egyrészt utal a képfestőre, másrészt pedig tanult szakmámra, az építészetre. Nem tartom magam képzőművésznek, elsősorban magamnak festek. Amikor tehetem, leülök a vászon elé, mert az alkotás boldogságot, örömet okoz számomra. Ezért is nevezem magam örömfestőnek – fogalmazta meg hitvallását Bóna Edit.

Bóna Edit, alkotás, festés
A kecskeméti alkotó az épületek és a tenger kapcsolatáról szóló képeivel mutatkozott be.
Fotó: Gulyás Sándor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában