Évadzáró

2024.06.07. 16:58

Rekordszámú előadást játszott a Kecskeméti Nemzeti Színház társulata az elmúlt évadban – galériával

Összesen 396 előadást játszott a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata, és csaknem 117 ezer jegyet váltottak a nézők a teátrum 2023/24-es színházi szezonjában – hangzott el Cseke Péter igazgatótól a Kecskeméti Nemzeti Színház pénteki évadzáró társulati ülésén. A Kecskeméti Nemzeti Színház direktora kiemelte, hogy a színház évről évre emeli a tétet, ennek eredménye a szezon közel 400 előadása.

Horváth Péter

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntője után Cseke Péter igazgató méltatta a társulat tagjait, háláját kifejezve, hogy ebben a rohamtempójú évadban is professzionális munkát végzett a színház minden munkatársa, és köszönetet mondott azért, hogy nem maradt el előadás az évadban.

évadzáró, színház, Cseke Péter
Rekordszámú előadást játszott a Kecskeméti Nemzeti Színház társulata az elmúlt évadban
Fotó: Bús Csaba

– Bár ezt újabb és újabb beugrópróbák előzték meg, de sem színész, sem táncos, sem énekkari és zenekari tag betegsége miatt nem kellett lemondanunk előadásokat, mert mindig voltak társulaton belül művészek, akik megmentették a darabot. Komoly munkát jelentett egy-egy ilyen beugrás minden téren – hangsúlyozta az igazgató.

évadzáró, színház, Cseke Péter
Cseke Péter igazgató méltatta a társulat tagjait
Fotó: Bús Csaba

Emlékeztetett, hogy a 127. évad jelmondata – az Égi boldogsággal fűszerezve – a Csokonai 250 évfordulóhoz kapcsolódott, amelyet a költő jelentős és ismert művével, Az özvegy Karnyóné című vígjátékkal ünnepelt meg a teátrum.

Sikeres produkciók

Az első nagyszínházi bemutató, Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje már nyáron, egy előbemutató során elindult a siker útján, amelyet fokozott, hogy évad közben a bérletes és bérletszünetes előadásokon túl számos telt házat diákok töltöttek meg határokon innen és túl, majd a nyáron, szegedi vendégjáték során a jubileumi 50. előadást is elkönyvelheti a produkció. A népszerűvé vált musicalt csupa olyan darab követte mindhárom játszóhelyen, amelyeket hamar szívébe zárt a közönség. Szilveszterkor pedig ezúttal a hagyományokat felrúgva nem egy vígjátékkal, hanem az emblematikus Elisabeth musicallel kedveskedett a színház a produkció rajongóinak.

Rendkívüli sikereket ért el az évadban a 10 éves jubileumát ünneplő balett-tagozat, a Kecskemét City Balett: két korábban bemutatott közönségkedvenc darabbal és egy fergeteges gálával ünnepelték a kerek évfordulót, majd egy igazán emlékezetes premierrel, a Carmina Buranával örvendeztették meg a kecskeméti táncszerető közönséget.

A zenei tagozatnak ugyancsak lehetősége nyílt az önálló megmutatkozásra az adventi koncert alkalmával – Az Úr érkezése című est a színház tehetséges zenekarának és énekkarának előadásában hangolta az ünnepekre a nagyérdeműt. A balett-tagozat mellett a SZÍN-TÁR is jubilált: a 15. Színművészeti Egyetemek Találkozója zajlott le idén tavasszal. Az egy hétig tartó fesztiválon ezúttal nem csupán a színinövendékek előadásai kerültek a középpontba, hanem más művészeti ágak és a múltidézés is.

Az évadzárón elismeréseket is átadtak

A hagyományokhoz hűen az évadzáró társulati ülésen több díjat is átadtak: a társulat szavazatai alapján a 2023/24-es évad embere Gréczi István, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett főszabász lett, míg a Látó Ricsi Emlékdíjat Drucker Péter vezető karmester vihette haza.

Cseke Péter igazgató az évad folyamán szép számmal díjazott társulati tagjairól is megemlékezett: A zenei tagozat különösen sikeres évadot tudhat maga mögött díjak tekintetében.  Károly Kati előbb Prima díjban, majd március 15-e alkalmából, Erkel Ferenc-díjban részesült. Németh-Nagy Johanna operaművész a BTHVN International Music Competition elnevezésű versenyen, Bécsben második helyezést ért el, míg Iván Sára karmester, zeneszerző a Puccini Nemzetközi Kamaraopera Zeneszerző Versenyen külön elismerést kapott.

Ugyancsak kimondhatatlan büszkeséget jelent a színház számára, hogy Barta Dóra, a balett-tagozat művészeti vezetőjének munkásságát Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetéssel ismerték el, továbbá a prózai tagozatból Orth Péter Gábor Miklós-díjat kapott az előző évadban bemutatott Macbethben nyújtott alakításáért.

Cseke Péter mellett Szente Vajk főrendező, illetve a Kecskeméti Nemzeti Színház tagozatvezetői is. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a kecskeméti társulat fáradhatatlanul és folyamatosan a száz százalék felett teljesítve tette a dolgát az elmúlt évadban is, s ezt a színvonalat nemcsak megtartani, de még tovább emelni szeretnék a következő évadban. A 2024/25-ös évadban társulati tagként üdvözölhetik a nézők Kovács Panka színművészt és Cselóczki Tamás énekkari művészt. Jankovics Anna visszatér a színpadra, Kovács Lehel pedig immár művészeti vezetőként is jelen lesz a teátrum életében. Túri Lajos Péter koreográfus, Raj Martin pedig koreográfusasszisztens státuszban folytatja a munkát. A társulat távozói között van Koller Krisztián, Horváth Alexandra és Aradi Imre színművész.

Cseke Péter a színház tervezett felújításáról is beszélt. Elmondta, hogy annyi előrelépés történt az ügyben, hogy a kecskeméti Tervtanács elfogadta a terveket. A felújítás a források rendelkezésre állása esetén valósulhat meg.

Az elkövetkezendő évadban ismét 13 új bemutatóval készül a Kecskeméti Nemzeti Színház, emellett műsoron marad a Három nővér, a Naptárlányok és a Felhangolva című előadás, de nyáron is számos helyszínre utazik a teátrum társulata. Többek között az Ég tartja a földet 50. bemutatójára is ekkor kerül sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában