Kiállítás

2024.06.27. 19:00

Nemezelj, ne háborúzz: nemzetközi alkotói összefogás látható Kecskeméten

Péntektől megtekinthető lesz a nagyközönség számára is a békenemez a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely körtermében.

Orosz Fanni Flóra

Az 1,8×5,5 méteres kész nemez egy nemzetközi összefogás révén született meg, mely az orosz-ukrán háború kitörésére reflektálva arra buzdította a résztvevőket, hogy határozzák meg, szerintük milyen színű a béke. Kétezer ember visszajelzése alapján a béke színe a kék lett szoros versenyben a zölddel. A feladat az volt, hogy az eredménynek megfelelően kék vagy zöld színben készítsenek tenyérnyi előnemezeket, majd juttassák el Magyarországra a szervezőkhöz. Az projekt ötlete Nitschmann Corinna nemezművész és Póth Péter személyiségfejlesztő önismereti trénertől származott. Céljuk az volt, hogy megalkossanak egy békenemezt, melynek elkészítéséhez minél többen hozzájárulnak a világ számos részéből.

kiállítás, nemez, Szórakaténusz
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Gyakorlott nemezelők mellett olyanok is részt vettek a projektben, akik életükben először dolgoztak gyapjúval. A résztvevők az életkort tekintve is széles skálán mozogtak, a legfiatalabb alkotó három éves, a legidősebb nyolcvan év fölötti volt. Tetszőleges részvételi díjjal lehetett hozzájárulni a programhoz és a befolyt összeggel, 2,5 millió forint adománnyal, a Vöröskereszt Ukrajna-projektjét támogatták.

A beérkezett 600-nál is több előnemezt a budapesti Hagyományok Háza nemezes műhelyében dolgozta egybe az önkéntes nemezes csapat. A 23 országot és 4 kontinenst felölelő projektről amerikai, brit és német lapok is beszámoltak, és több helyen bemutatták már. Az eredményt, magát a békenemezt, júniustól a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben tekinthetik meg a látogatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában