Tárlat

2024.04.24. 16:28

Kiállítás nyílt a szabadszállási Aszakkörösök munkáiból – galériával

Befejeződtek a mézeskalács- és gyertyakészítő foglalkozások a közösségi házban. Az elkészült munkákból a József Attila Közösségi Házban nyílt kiállítás. A rendezvényt Kun Zsófia, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Vármegyei igazgatója nyitott meg. A kiállításmegnyitón közreműködött Pálinkás Gyula és Pálinkás Katinka.

Gulyás Sándor

– Intézményünk a tavalyi évben sikeresen pályázott a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett Aszakkör elnevezésű programra, így ősszel  gyertyakészítő és mézeskalács készítő  szakágban indíthattunk csoportokat, öt-öt fővel. Összesen húsz alkalommal találkoztunk a résztvevőkkel, melyek során a népi mesterségek  fortélyaival ismerkedhettek meg a résztvevők. Az eszközöket és a szükséges alapanyagokat a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította – mondta el a baon.hu érdeklődésére Dömötör-Pásztohai Mariann, a közösségi ház megbízott vezetője. 

Aszakkör, kiállítás, tárlat
Az érdeklődőknek lehetőségük volt kipróbálni a mézeskalács díszítést és a gyertyamártást is
Fotó: József Attila Közösségi Ház

A program lezárásaként egy kiállítás keretén belül mutatták be az elmúlt fél év alatt készült alkotásokat. A tárlatot Kun Zsófia, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Vármegyei igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében röviden ismertette az Aszakkör program jelentőségét. Kiemelte, nagy öröm számukra, hogy ilyen szép számú érdeklődő tisztelte meg jelenlétével az eseményt. A megnyitót követően az érdeklődőknek lehetőségük volt kipróbálni a mézeskalács díszítést és a gyertyamártást.

– A nagy érdeklődésre való nekitettel a program az idei évben tovább folytatódik, terveink szerint újabb szakágakban szeretnénk majd foglalkozásokat tartani – tette hozzá Dömötör-Pásztohai Mariann.

A kiállítás anyaga május 10- ig megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében. 

Mesterségek szakkörei 

A Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör programja 2021-ben indult és hatalmas sikernek bizonyult. 2022 őszén már közel 15000 fő csatlakozott a szakköri csoportjainkhoz. A szakágak száma is bővült, többek között kötés gyönggyel, papírfonás, a tojásfestés táji sajátosságai, gyertyakészítés, éremgyűjtés, csuhé, makramé, békés megyei hímzés és quilling szakkörök indultak országszerte. A 2023-ban meghirdetett programban újabb három szakág indult: a baba-mama horgolás, a natúrkozmetika és a szövés kereten. 2024-ben pedig már 22 szakág közül választhatnak az érdeklődők. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!