XXII. Nemzetközi Csipkekiállítás

2024.04.13. 13:50

Ferenc pápa áldást adott Rómában a halasi csipkére és a csipkekészítőkre

Idén Olaszország lesz május elején a Halasi Csipkeházban a XXII. Nemzetközi Csipkekiállítás díszvendége. Erre készülve, Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere néhány hete a Vatikánban járt, ahol személyesen kért és kapott áldást Ferenc pápától a halasi csipkére és a csipkekészítőkre.

Pozsgai Ákos

Április elején hirdetett csipkekészítési pályázatot „Virágok a csipkében” címmel a Halasi Csipke Közalapítvány a 2024-ben tervezett XXII. Nemzetközi Csipke kiállításhoz kapcsolódóan a Magyarországon és az ország határain túli csipkekészítők, szakkörök, csoportok, közösségek részére. A pályázatra olyan csipkéket várnak, amelyek a lakás, az öltözet és az ékszerek díszítésében vesznek részt.

Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere találkozott Ferenc pápával, akitől áldást kért és kapott a Halasi csipkére és a csipkekészítőkre
Fotó: Kuris István László Facebook-oldala

Pályázni bármilyen csipkekészítési technikával készített, saját tervezésű és kivitelezésű alkotással lehet. Az elkészült pályamunkákat április 15-ig várják, személyenként vagy csoportonként egy munkával lehet nevezni. Valamennyi elküldött pályamunkát kiállítják a Csipkeházban, a XXII. Nemzetközi Csipkekiállításon.

A XXII. Nemzetközi Csipkekiállítás 2024. május 3-án 16 órakor nyílik meg a Halasi Csipkeházban, a rendezvény fővédnöke Nagy István agrárminiszter, díszvendége Olaszország lesz. A megnyitó ünnepségen díjazzák a Moholy Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak terveit, majd a „Divat változik, a csipke örök” címmel Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével díszített legújabb kollekcióját mutatják be, amelyek az elmúlt napokban Portugália fővárosában, Lisszabonban arattak hatalmas sikert egy bemutatón.

Május 4-én a csipkekészítési technikákkal ismerkedhetnek a látogatók a Csipkeházban, ahol a kiállított csipkék készítői mutatják be alkotásaikat. Ekkor hirdetik ki a „Virágok a csipkében” csipkekészítési pályázat eredményeit, valamint Csipke a viseletben – XIX. század közepétől a XX. század közepéig címmel hangzik el előadás Erdei T. Lilla etnográfus, csipke szakértő előadásában.

Fotó: Kuris István László Facebook-oldala

Az idei kiállításon megtekinthetők lesznek Olaszország (Novedrate), Horvátország (Lepoglava), Szerbia (Magyarkanizsa, Szabadka), Magyarország (Agárd-Gárdony-Alsóörs, Balatonendréd, Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Hódmezővásárhely, Hövej, Karcag, Mende, Nagykálló, Nemeshany, Nyíregyháza, Pécs, Pécshely, Tápiószecső, Terény, Székesfehérvár, Zalaegerszeg) csipke műhelyeinek alkotásai.

A nemzetközi csipkekiállításra készülve Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere a közelmúltban Rómába utazott, ahol a Szent Szabina székesegyházban egy szertartáson volt alkalma találkozni Ferenc pápával, akitől áldást kért és kapott a Halasi csipkére és a csipkekészítőkre. Az alpolgármester magával vitt egy halasi csipkét, amit a Szentatya a kezébe vett és úgy mondta el az áldást.

Kuris István László nem először találkozott a katolikus egyházfővel, 2016-ban a Vatikánban egy audiencia alkalmával köszöntötte és vitt különleges ajándékokat Kiskunhalas nevében Ferenc pápának megválasztásának harmadik évfordulója alkalmából.

Az általános kihallgatáson Vida Jácint Ferenc, a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola pedagógusával nyújtották át a halasi csipkével díszített liturgikus terítőket, valamint a halasi gyerekek által készített, a pápát ábrázoló figurát.

Fotó: Kuris István László Facebook-oldala

A tövises csipke kereszt mellett négy olyan alkotást vittek az egyházfőnek, amelyek keresztet, illetve egy trombitás angyalt formáznak. A liturgikus színeknek megfelelő textíliákra applikált csipkéket a kiskunhalasi csipkevarrók készítették. Az ambó terítőket és egy miseruhát is átadtak Ferenc pápának. Ezen Szent II. János Pál hímzett arcképe látható, amelyet az kiskunhalas-alsóvárosi főplébánia magánadományaként vittek Rómába. A halasi csipkéket a város, a trombitás angyalt ábrázoló alkotást pedig készítőjének ajándékaként adták át a Szentatyának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!