Tárlat

2023.05.16. 17:54

Fotókiállítás mutatja be a kiskunfélegyházi természetjárók ötvenéves múltját – galériával

A Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál keretében Úton… a mi másfélmillió lépésünk címmel nyílt kiállítás a kiskunfélegyházi természetjárók fotóiból hétfőn a városi sportcsarnokban. A május 23-ig látogatható tárlat a Kiskun Természetjáró Egyesület elmúlt ötven évét mutatja be.

Vajda Piroska

Május 23-ig látogatható a kiállítás

Fotó: Vajda Piroska

A Kiskun Természetjáró Egyesület kiállításmegnyitóján Fekete Márta, az egyesület elnöke idézte fel az elmúlt 50 év eseményeit. Elmondta, 1972. szeptember 1-jén az egykori Cipőgyár kirándulást kedvelő 21 dolgozója elhatározta, hogy megalakítja a Természetbarát Sportkört Szabó Erzsike bábáskodása mellett. 1982 májusában pedig az akkori Kiskunfélegyházi Lenin Mezőgazdasági Termelőszövetkezet berkein belül is megindult a természetbarátok szerveződése. 

A ma is aktív túrázó alapítók több célból fogták össze a félegyházi természetjárókat. 

Mint megfogalmazták, fontos számukra a tagság egészségének megőrzése, a fizikai és szellemei képesség fokozása, a szabadidő hasznos eltöltése, Magyarország természeti, építészeti, néprajzi örökségének szervezetten történő megismerése és felkeresése. Mindezen célok azóta sem változtak, legfeljebb kiegészültek – mivel taglétszámuk azóta csaknem 250 főre duzzadt – részletezte Fekete Márta. 

Azt is hozzátette, hogy az kezdetek óta sok változáson ment keresztül a szervezet. A városi sportszervezetek egyesítésének béklyóit levetve 1984. február 25-én indultak el az önállósodás útján – és kiválva a Városi Szövetkezeti Sportegyesületből független tevékenységbe kezdtek Kiskunfélegyházi Alfa Természetbarát Sportegyesület néven. Ekkor még négy csoportból állt a szervezet: amelyek tagjai munkahely, korosztály, teljesítmény és érdeklődési kör alapján szerveződtek; és különböző névvel is illették magukat. De a cél, a természetjárás és a természet szeretete összekötötte az Alfásokat, a Talpasokat, a Bakancsosokat és a Tekergők csapatát. 

Kiskun Természetbarát SE néven 1986 óta működnek, és mára már két meghatározó csoport és két túravezető van az egyesületen belül. 2009–ben pedig a Kiskun Természetbarát SE elnevezés kiegészült a Rockenbauer Pál gyalogtúra szakosztály utótaggal – mintegy tisztelegve a nagy előd emléke előtt, aki rengeteg szállal kötődött az egyesülethez.  

– A kiállítás anyagát azon természetfotókból és egykori relikviákból állítottuk össze, amelyek kedvesek szívünknek, és talán sok egykori és mai tagunk szívében szép emlékeket ébresztenek.

 A fényképeket a megtett másfélmillió lépés – vagy talán annál jóval több – során készítették túratársaink, céljuk pedig nem művészi alkotások létrehozása, hanem a pillanat megörökítése, a természet szépségeinek konzerválása és az átélt élmények felelevenítése volt – hangsúlyozta Fekete Márta az egyesület elnöke. 

A kiállítás megnyitó vendége volt Csányi József, polgármester és Gyenes Károly szerkesztő, producer, rendező, forgatókönyvíró. Mindketten példaértékűnek és követendőnek nevezték az egyesület tevékenységét. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában