Találkozó

3 órája

Tudományos konferenciát tartottak a Petőfi-kultusz jegyében Szalkszentmártonban

Összetört hajónk egy deszkaszála címmel országos értékű tudományos konferenciát rendeztek a hétvégén Szalkszentmártonban. A tudományos konferencia megszervezésében és lebonyolításában Szalkszentmárton Község Önkormányzata, a Savaraia University Press kiadó, valamint a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola is részt vállalt.

Gulyás Sándor

A találkozó megálmodója, fő szervezője dr. Fűzfa Balázs Toldy Ferenc-díjas irodalomtörténész volt, ihletője pedig az a tény, hogy Petőfi Sándor 1846 kora tavaszán Szalkszentmártonban írta a 66 rövid versből álló Felhők-ciklusát, melyet többen tartanak korszakos jelentőségűnek, mások inkább vitaalapnak. 

tudományos konferencia, Petőfi Sándor, találkozó
A tudományos konferencia résztvevői megkoszorúzzák a település nemrég felújított Petőfi-szobrát
Fotó: Törökné Novadovszki Nelli

Erre a vitanapra az ország különböző egyetemeiről, Budapestről, Pécsről, Debrecenből, Szombathelyről, sőt, Erdélyből is érkeztek előadók, köztük a mai irodalmi közgondolkodást meghatározó professzorok. Az egésznapos konferenciát áthatotta a Felhők-ciklus többfókuszú, egymásra rímelő, olykor egymással feleselő, hol markánsan elméleti, hol a gyakorlat alapján történő megközelítése. Margócsy István elragadtatott zárszava is bizonyította, hogy jeles nappá szerveződött a Petőfi kultusz szalkszentmártoni hagyomány naptárában október 12-e.

A tudományos konferencia előadói voltak: Margócsy István, Milbacher Róbert, Bodrogi Ferenc Máté, Pap Kinga, Sárközi Balázs, Horváth Dániel, Török László Dafti, Váradi Izabella, dr. Fűzfa Balázs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában