Kecskemét

2024.10.10. 17:00

A 95 éves Szlávik József minden nap olvassa a Petőfi Népét

Újabb szépkorú urat köszöntöttek Kecskeméten. Szlávik József a napokban ünnepelte meg 95. születésnapját. Ebből az alkalomból fejezte ki tiszteletét az önkormányzat nevében Engert Jakabné alpolgármester, és átadta Orbán Viktor miniszterelnök emléklapját.

Sebestyén Hajnalka

Szlávik József nagyon régóta minden nap olvassa a Petőfi Népét, az elejétől a végéig minden cikk érdekli. A 95. születésnapja alkalmából arra kértük, meséljen az életéről. 

Szlávik József, Engert Jakabné, születésnap, Petőfi Népe
Szlávik Józsefet a 95. születésnapja alkalmából köszöntöte Engert Jakabné alpolgármester, Kecskemét
Forrás: Beküldött fotó

Szlávik József fiatalon sokfelé dolgozott

1929. október 6-án látta meg a napvilágot Nyárlőrincen, mely akkor még Kecskemét része volt. Kilencgyermekes családba született, szegény körülmények között éltek, mint akkor sokan. József a hat elemi elvégzése után 1942-től a mezőgazdaságban dolgozott, először az állatokra vigyázott. Később jött a lehetőség, hogy szőlőben dolgozzon, majd 18 évesen beállt kubikosnak. Először a Dunántúlon a 6-os főút építésénél dolgoztak társaival. A munkájuk minőségét mutatja, hogy a kecskeméti csapat kiváló csapat címet érdemelte ki. Ezt követően 1951 tavaszán Kazincbarcikára mentek át, ahol társaival az erőmű építkezésénél dolgoztak. 

Jött a katonaság

Három évig volt sorkatona Dombóváron, szakaszvezetőként szerelt le. Mivel nem volt szakmája sógora révén a vasútnál helyezkedett el, tolatás vezető lett. Négy év múlva régi katonatársa ajánlotta figyelmébe a kecskeméti Fémmunkás vállalatot, ahol 9 hónap alatt megszerezhette a hegesztő szakmát és biztos álláshelye lehetett. Elvállalta. 26 évig dolgozott a nagy vállalatnál, ahonnan 1989-ben ment nyugdíjba.

Szerető családban élnek

Feleségével, Máriával 1955. november 5-én házasodott össze, és Kecskeméten alapítottak családot. Három leánygyermekük született, mára hat unoka és kilenc dédunoka gyarapítja a családot. Ma is nagyon boldogak Máriával, sok a közös programjuk. Régen, amíg kertes házban éltek nagy földdel, még barackot és szamócát is termeltek. 

Minden nap piacra járnak

Szlávik József örömmel mondta: nagyon jól érzi magát. Szerencsére az egészsége is rendben van, csak a mozgásával vannak problémák. Rövidebb séták még jól mennek. Szerencsére a piac közelében laknak, így nem okoz számára gondot, hogy minden nap fél nyolckor lemenjenek a barátaikhoz. Emellett szívesen olvas, tévézik, sosem unatkozik. Felesége minden nap főz, így a finom ételek sem hiányoznak a minden napjaiból, és a közelben dolgozó lányuk is velük ebédel. Nagy Totó-Tippmix király hírében is áll Szlávik úr, mindent tud a sportmérkőzésekről, korábban nagy értékű nyereménye is volt, de igazából a játék öröme és a spotszeretete hajtja.  

Piacos barátok

Szlávik József további érdekességet is megosztott mindennapjaiból. Nagyon régóta minden nap lejárnak feleségével a közeli nagy piacra, ahol rengeteg az ismerőse, barátja. A 95. születésnapján is egy kedves nagy csapat köszöntette fel egy tortával, nagy meglepetésére. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában