Élelmezési világnap

16 órája

Kevés pénzből is lehet finom, magyaros ételt főzni

Az élelmezési világnap alkalmából érdemes megemlékeznünk nemcsak a globális élelmiszerhelyzetről, hanem a magyar gasztronómiáról is, amely gazdag hagyományokkal és ízekkel büszkélkedhet. Az utóbbi időszakokban azonban a megemelkedett árak miatt sokan kénytelenek újragondolni táplálkozási szokásaikat. Ehhez nyújt segítséget a soltszentimrei Balog Martin, aki ma már az ország egyik közismert szakácsainak egyike.

Gulyás Sándor

Balog Martin adott néhány tippet az élelmezési világnap alkalmából.

élelmezési világnap, Balog Martin, recept
Balog Martin az élelmezési világnap alkalmából ajánlott recepteket
Fotó: Gulyás Sándor

– A magyar konyha sok lehetőséget kínál, amikor olcsó, mégis tápláló ételekről van szó. Például a lencse, bab és borsó nemcsak gazdaságos alapanyagok, hanem kiváló fehérjeforrások is. Ezeket érdemes nagyobb mennyiségben vásárolni és otthon tartani, hiszen sokáig eltarthatók és számos étel elkészítésére felhasználhatók. A zöldségek, mint a káposzta, sárgarépa vagy krumpli, szintén olcsón beszerezhetők, és rengeteg változatos ételt készíthetünk belőlük, például leveseket, főzelékeket vagy rakott ételeket. A magyar dietetika szerint a levesek nemcsak táplálóak, hanem szerintem a pénztárcánknak is jót tesznek, hiszen a zöldségeket és a maradékokat egyszerűen felhasználhatjuk a főzések során – sorolta a Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny tavalyi győztese, a TV2 Séfek Séfe vetélkedőjének egyik szereplője.

Az élelmezési világnap remek alkalom ételeink újragondolására

A spórolás mellett fontos, hogy figyeljünk a fenntartható beszerzésre is. A helyi termelőktől származó élelmiszerek nemcsak frissebbek és ízletesebbek, mint amilyeneket a nagyáruházak kínálnak, hanem támogatják a helyi gazdaságot is.

– A biopiacokon, illetve a közvetlen termelőktől való vásárlás során nemcsak a pénztárcánkat kíméljük, hanem a közösségünket is erősítjük. A diétás ételek elkészítése is egy kreatív kihívás lehet. Egy egyszerű zöldséges pörkölt, vagy éppen egy hearty zöldségleves mindenki számára elérhető és tápláló. Az öntetekkel, fűszerekkel pedig szép, ízletes variációkat készíthetünk, anélkül hogy sok pénzt költenénk – fogalmazott Balog Martin.

– Összességében az élelmezési világnap remek alkalom arra, hogy újragondoljuk étkezési szokásainkat, felismerjük a gasztronómia szépségeit és kihasználjuk a mindennapi spórolás lehetőségeit, miközben megőrizzük a magyar konyha ízeit és hagyományait. Élvezzük a főzés örömét, fedezzük fel a helyi ízeket, és támogassuk a fenntartható megoldásokat, hogy egy egészségesebb, boldogabb közösségben élhessünk – tette hozzá a szakács.

Balog Martin receptajánlatai

Ezek az ételek nemcsak táplálóak és ízletesek, hanem gazdaságosak is, így remek választások a spórolás szellemében – vallja Balog Martin.

Káposztás orsó

Hozzávalók: 300 g tészta, 1 közepes fej savanyú káposzta (vagy friss, ha preferálod), 1 közepes hagyma, 2-3 evőkanál zsír vagy olaj, só, bors, kömény, pirospaprika (opcionális).

Elkészítés: A tésztát bő, sós vízben főzzük meg a csomagolás utasításai szerint, majd szűrjük le. Közben egy serpenyőben a zsírt vagy olajat forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és pároljuk üvegesre. A savanyú káposztát (ha frisset használsz, akkor azt lereszelheted) adjuk a hagymához, fűszerezzük sóval, borssal, és köménnyel. Amennyiben szeretnénk, a pirospaprikát is belekeverhetjük. Pároljuk együtt 10-15 percig, hogy a káposzta megpuhuljon. A megfőtt tésztát keverjük össze a káposztás keverékkel, és néhány percig pirítsuk együtt, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalhatjuk friss petrezselyemzölddel megszórva.

Bulgursaláta sült zöldségekkel

Hozzávalók: 200 g bulgur, 1 közepes cukkini,1 közepes paprika (piros vagy sárga), 1 közepes hagyma, 1 közepes sárgarépa, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, só, bors, friss petrezselyem vagy kapor (opcionális), 1 teáskanál kömény (opcionális).

Elkészítés, zöldségek előkészítése: A cukkinit, paprikát, sárgarépát és hagymát kockázd fel. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. A zöldségeket egy tepsibe helyezd, locsold meg 1-2 evőkanál olívaolajjal, sóval, borssal és köménnyel, majd alaposan keverd össze. Süsd 20–25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén megpirulnak.

A bulgur elkészítése: Közben a bulgurt tedd egy lábasba, önts rá annyi vizet, hogy ellepje (kb. 2,5-szeres víz mennyiség). Sózd meg. Forrald fel, majd vedd le a tűzről, és fedd le. Hagyj állni 10–15 percig, amíg a bulgur felszívja a vizet és megpuhul. Összeállítás: Amint a bulgur megfőtt és a zöldségek is kész vannak, keverd össze őket egy nagy tálban. Locsold meg a maradék olívaolajjal és a citrom levével. Ízesítsd sóval, borssal. Ha szereted, szórd meg friss petrezselyemmel vagy kaporral a tálalás előtt.

Tálalás: A bulgur salátát melegen vagy szobahőmérsékleten is tálalhatod. Kitűnő köretként vagy főételként is megállja a helyét.

Tippek: A salátához bátran adhatsz olyan zöldségeket is, amik otthon maradtak, például paradicsomot vagy uborkát. Ha ízesebb élményre vágysz, próbálj ki füstölt paprikát vagy egy kis chiliport az olívaolajos párolás során. Ez a bulgur saláta nemcsak olcsó, de tápláló és színes is, remek választás lehet a hétköznapi étkezésekhez! Jó étvágyat!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában