Ünneplés

2 órája

Hagyományőrző szüreti mulatságot tartottak a bácskai horvátok Garán – galériával, videóval

A garai művelődési központban várták a hagyomány tisztelőit szombaton. A rendezvényen részt vett őexc. dr. Mladen Andrlić, Horvátország magyarországi nagykövete is.

Márton Anna

Az esemény szervezői a Bács-Kiskun Vármegyei Horvát Önkormányzat, a Bácskai Horvátok Kulturális Központja, valamint a Garai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Bácsbokodi Horvát Önkormányzat. Minden évben ilyenkor hagyományosan szüreti mulatságot tartanak. Felvonulás, horvát nyelvű szentmise, kultúrműsor és esti bál volt a program, de idén az esős idő miatt kicsit másképp alakult a rendezvény.

szüreti mulatság, hagyomány, Bácska, Gara,
Hagyományőrző szüreti mulatságot tartottak a bácskai horvátok
Fotó: Márton Anna

– Négyes összefogással valósul meg ez a rendezvény, de sajnos az időjárás megtréfált kicsit minket. Az eső miatt jóval szűkebben leszünk, bent a művelődési házban. Ez egy szép, látványos felvonulással kezdődött volna, de sajnos beszorultunk a négy fal közzé – mondta hírportálunknak Kubatov Márton, a Garai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Hozzátette, hogy minden korosztályt sikerül megszólítaniuk. Egész évben az iskolákban horvát nyelvoktatáson, tánctanításon vesznek részt a kicsik, már óvodás kortól. A különböző ünnepségeken már szerepelnek a gyermekek, a 14 év alattiak csak helyben lépnek fel a rendezvényeken. A szüreti mulatságon bírót és bírónét, jegyzőt és jegyzőnét is felkértek a fiatalabb generációból.

A vidám szüreti ünnepség a felvonulás mellett horvát nyelvű szentmiséből, kulturális műsorból és bálból állt. A szentmisét Tomaskovics Szabolcs celebrálta.

Az este folyamán fellépett a Garai Svila tánccsoport, Ruzice kalocsai asszonykórus és a hercegszántói diákokból álló kórus Barity Zorán vezetésével. Egy nagyon kedves idős néni Dusnokról, Holdas Vincéné rác dalokat énekelt.

A talpalávalót a Bácska Tamburazenekar húzta.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában